Κόσμος

Αυξάνει τον εμπλουτισμό ουρανίου το Ιράν

Το Ιράν θα αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου μετά την 7η Ιουλίου στα επίπεδα που χρειάζεται πέραν του ορίου του 3,67% που ορίζει η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

Αν οι εναπομείνασες χώρες που έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία αυτή δεν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Αράκ θα επιστρέψει στις προηγούμενες δραστηριότητές του μετά την 7η Ιουλίου, σημείωσε ο πρόεδρος του Ιράν.

“Στις 7 Ιουλίου, ο βαθμός εμπλουτισμού δεν θα ανέρχεται πλέον στο 3,67%”, που είναι το όριο που καθορίστηκε από την συμφωνία αυτή που συνήφθη στην Βιένη τον Ιούλιο του 2015, δήλωσε σε σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου.

Πάνω από 3,67%

“Θα βάλουμε στην άκρη την δέσμευση αυτή. Για όσο θέλουμε, στο βαθμό που κρίνεται απαραίτητο, όσο το επιβάλλουν οι ανάγκες μας, θα το ανεβάσουμε πάνω από το 3,67%”, διευκρίνισε ο Ροχανί, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ο Ιρανός πρόεδρος προέβλεψε επίσης ότι από την 7η Ιουλίου, το Ιράν θα μπορεί να επαναλάβει το αρχικό του σχέδιο στον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, το οποίο είχε τεθεί σε αδράνεια βάσει της συμφωνίας.[read4more]

Η συμφωνία της Βιένης απειλείται από τότε που οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από αυτήν τον Μάιο του 2018, επιβάλλοντας εκ νέου οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, στερώντας το Ιράν από τα πλεονεκτήματα που ανέμενε από αυτήν την συμφωνία.

Στη Βιένη, το Ιράν είχε δεσμευτεί να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο και να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση ενός μέρους των διεθνών κυρώσεων που προκαλούσαν τότε ασφυξία στην οικονομία του.

Απευθυνόμενος στα άλλα κράτη που εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της συμφωνίας (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία), ο Ροχανί σημείωσε: “Αν θέλετε να εκφράσετε τη λύπη σας, είναι πολύ αργά, και αν θέλετε να δημοσιεύσετε μια ανακοίνωση, κάντε το τώρα”.

“Θα εφαρμόσουμε την συμφωνία εάν την εφαρμόσουν κι οι άλλοι”

“Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι (στη συμφωνία της Βιένης) εφόσον και οι άλλες πλευρές παραμένουν δεσμευμένες σε αυτήν. Θα εφαρμόσουμε 100% (την συμφωνία) την ημέρα που και οι άλλες πλευρές θα ενεργήσουν 100%”, σύμφωνα με τους όρους της, πρόσθεσε.

Στις 8 Μαΐου, έναν χρόνο ακριβώς μετά την αμερικανική αποχώρηση, η Τεχεράνη εξέδωσε τελεσίγραφο προς τα άλλα κράτη που συνυπογράφουν την συμφωνία, δίδοντάς τους διορία “60 ημερών” για να το βοηθήσουν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες βύθισαν τη χώρα σε ύφεση.

Στην αντίθετη περίπτωση η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα επαναλάβει τις δραστηριότητές της εμπλουτισμού ουρανίου σε μεγαλύτερο βαθμό από τον μέγιστο που όριζε η συμφωνία (3,67%) όπως και το σχέδιό της για τον αντιδραστήρα του Αράκ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
16
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS