Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Αυστραλία: Σαν «τσιμεντόλιθος» τα στεγανά που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη δουλειά – Τι δήλωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών

Τηλεργασία
Φωτογραφία Αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Με ένα «τσιμεντόλιθο» παρομοίασε τα στεγανά που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εξέλιξη της καριέρας τους, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών στην Αυστραλία. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ακόμα και με την ιδιότητά της αυτή, της ζητήθηκε να πάει καφέ σε άνδρα.

Σε ομιλία της στο Ινστιτούτο Lowy του Σίδνεϊ της Αυστραλία, η γενική διευθύντρια των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών Ρέιτσελ Νομπλ και αναφέρθηκε στην ιστορία των γυναικών που απασχολήθηκαν σε μυστικές υπηρεσίες.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν απλώς στεγανά, στην πραγματικότητα παραμένει ένας τσιμεντόλιθος που έχει περιβληθεί με έναν μανδύα προηγμένης τεχνολογίας και δεν το έβλεπα μέχρι που μεγάλωσα αρκετά ώστε να μπορώ να τον φθάσω και να τον αγγίξω», είπε.

Η Ρέιτσελ Νομπλ περιέγραψε στο ακροατήριο ότι αρνήθηκε να πάει τον καφέ σε έναν άνδρα που βρισκόταν σε μια συνάντηση εξηγώντας ότι οι γυναίκες θα πρέπει να κάθονται στο τραπέζι με την αξία τους, «όχι για να κρατούν σημειώσεις ή να φέρνουν τους καφέδες».

Η αντιμετώπιση των γυναικών στον εργασιακό χώρο ήταν ένα από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στην πολιτική ατζέντα των βουλευτικών εκλογών στη χώρα τον Μάιο, κατά τις οποίες εξελέγησαν αρκετές επαγγελματίες που είχαν συμμετάσχει ως ανεξάρτητες υποψήφιες.

Η Ρέιτσελ Νομπλ αναφέρθηκε στην πρώην πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ, η ομιλία της οποίας για τον μισογυνισμό στο κοινοβούλιο πριν από μια δεκαετία είχε συγκεντρώσει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Καταλήγοντας η Ρέιτσελ Νομπλ επισήμανε ότι η υπηρεσία της προγραμματίζει τις πρωινές συναντήσεις στις 9:30 ώστε οι γονείς να έχουν ήδη αφήσει τα παιδιά τους στο σχολείο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις