Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αυστρία: Δωρεάν γρήγορα τεστ στα φαρμακεία της χώρας

Αυστρία: Δωρεάν γρήγορα τεστ στα φαρμακεία της χώρας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Δωρεάν γρήγορα τεστ αντιγόνων για SARS-CoV-2 θα πραγματοποιούνται από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, σε “πιλοτικά φαρμακεία” στην Αυστρία, με την προσφορά αυτή να επεκτείνεται σύντομα σε φαρμακεία ολόκληρης της χώρας όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη η πρόεδρος του Αυστριακού Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών, Ουλρίκε Μουρς-Έντλμαγιερ.

Όπως εξήγησε η ίδια, κατάλογος με όλα τα φαρμακεία για τεστ θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου, εξάλλου, γρήγορα τεστ αντιγόνου διενεργούνταν και μέχρι τώρα σε φαρμακεία στην Αυστρία, σε ποσοστό 20% του συνόλου τους, με τη διαφορά ότι τα τεστ γίνονταν επί πληρωμή ενώ στο μέλλον θα είναι δωρεάν, αλλά για να υποβληθεί κανείς σε τεστ θα πρέπει να δηλώνεται νωρίτερα.

“Για τις προϋποθέσεις-πλαίσιο για τη διαδικασία εγγραφής απαιτείται ακόμη μια νέα ρύθμιση του λογισμικού, ωστόσο, τα πρώτα φαρμακεία θα πραγματοποιούν ήδη δωρεάν τεστ από την ερχόμενη Δευτέρα και στη συνέχεια θα εκδίδουν τη βεβαίωση που θα απαιτείται από αυτή την ημερομηνία στα κομμωτήρια και καταστήματα παροχής υπηρεσιών”, δήλωσε η Ουλρίκε Μουρς-Έντλμαγιερ, διαβεβαιώνοντας ότι από πλευράς Επιμελητηρίου θα “γίνει το καλύτερο δυνατό”.

Ο στόχος είναι να αφαιρεθούν οι “λευκές κηλίδες” στον χάρτη τεστ, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, δήλωσε η πρόεδρος του Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, τα δωρεάν τεστ θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Η Ένωση Συνταξιούχων Αυστρίας και η Ένωση Ηλικιωμένων Αυστρίας χαιρέτισαν αυτό το βήμα, με την πρόεδρο της Ένωσης Ηλικιωμένων Ίνγκριντ Κόροζεκ να υπογραμμίζει ότι “τα δωρεάν τεστ κορονοϊού στα φαρμακεία βοηθούν κυρίως τους ηλικιωμένους να μπορούν να συμμετέχουν και πάλι πιο ενεργά στη δημόσια ζωή”. Χαίρεται που οι πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις έχουν αποδώσει και μπορεί να φανταστεί ότι στο μέλλον τέτοια τεστ θα μπορούσαν να διενεργούνται απευθείας στα καταστήματα παροχής υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Αυστρίας Πέτερ Κοστέλκα επεσήμανε ότι θα πρέπει πλέον να αναγνωρίζονται και τα τεστ που διενεργούνται από τους ίδιους τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούν να μετακινηθούν και δέχονται κατ΄οίκον επίσκεψη από τους πάροχους υπηρεσιών.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις