Κόσμος

Αυστρία: Η κρίση της πανδημίας «γεννά» νεοναζιστικές ευκαιρίες

Την προσέλευση κόσμου προς την ακροδεξιά, την οργάνωσή της όλο και περισσότερο επαγγελματικά, την επίσης ευρεία διάδοση του ρατσισμού στην καθημερινότητα, αλλά και τα προσφερόμενα πεδία στρατολόγησης σε περιόδους κρίσης, όπως η τρέχουσα της πανδημίας, επισημαίνει το Αρχείο Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης στη Βιέννη.

Ο αριθμός των “πραγματικών” ακροδεξιών εξτρεμιστών στην Αυστρία εκτιμάται ότι είναι σαφώς κάτω από το 10% και ότι ο καθημερινός ρατσισμός είναι πολύ πιο διαδεδομένος, «και ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα, διότι σε αυτό το περιβάλλον του καθημερινού ρατσισμού οι δεξιοί εξτρεμιστές στρατολογούν και αλιεύουν ανθρώπους», τονίζει ο Αντρέας Πέχαμ από το Αρχείο Τεκμηρίωσης.

Η Αυστρία, οι κρίσεις και η ακροδεξιά

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περιόδους κρίσης η ακροδεξιά έχει άνθηση και είναι πολύ δημοφιλής, “η σκηνή μεγαλώνει και, δυστυχώς, είναι καλύτερη όταν εμφανίζεται στην κοινωνική δικτύωση, χρησιμοποιεί στοχευμένα για τους δικούς της σκοπούς την πρόκληση φόβου και αρκεί κανείς να αναλογιστεί τις παρελάσεις παλιών και νέων ναζιστών στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού”.

Κατά την άποψή του, “είναι κοινότοπο αυτό, αλλά οι καιροί κρίσης είναι πολύ ευνοϊκοί για την ακροδεξιά επειδή είναι καιροί φόβου και αβεβαιότητας, και οι άνθρωποι που φοβούνται και είναι ανασφαλείς δεν απαιτούν περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία, αλλά ένα ισχυρό χέρι, προστασία και ασφάλεια”.

Όπως παρατηρεί ο Αντρέας Πέχαμ, η κύρια ομάδα-στόχος της ακροδεξιάς είναι οι “νεαροί θυμωμένοι άντρες”, αλλά και οι γυναίκες δεν βρίσκονται μακριά σε αριθμό καταδικαστικών αποφάσεων, “ειδικότερα για ρητορική μίσους”

“Ο λόγος γι’ αυτό σχετίζεται πιθανόν με το γεγονός ότι το Διαδίκτυο και τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται όλο και περισσότερο δημόσια πλατφόρμα και επομένως τόπος διάπραξης αξιόποινης πράξης”, προσθέτει.

Σε σχέση με την προσέλευση κόσμου προς την άκρα δεξιά στην Αυστρία, δεν είναι λίγες οι υποθέσεις που αυτές τις ημέρες απασχολούν, για παράδειγμα, το Περιφερειακό Ορκωτό Δικαστήριο στο Κλάγκενφουρτ, πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας στη Νότια Αυστρία : Μια γυναίκα διακοσμεί με ναζιστικά σύμβολα μια τούρτα γενεθλίων, φωτογραφίες πασχαλινών αβγών ζωγραφισμένων με ναζιστικά σύμβολα αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Επίσης εκεί, ένας άνδρας δημοσιεύει ναζιστικά κείμενα και φωτογραφίες και ένας άλλος δείχνει στους φίλους το μέτωπό του στολισμένο με ρούνους — πρόκειται για το αλφαβητικό σύστημα γραφής που χρησιμοποιούν οι αποκρυφιστές του γερμανοναζιστικού Τρίτου Ράιχ και υπήρξαν οι διάκοσμοι της 7ης Ορεινής Μεραρχίας Εθελοντών “Πρίγκηπας Ευγένιος”, αλλά και της Χιτλερικής Νεολαίας.

Εκπρόσωπος του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Κλάγκενφουρτ τονίζει πως “έχουμε την αντίληψη στο Περιφερειακό Δικαστήριο ότι έχουν αυξηθεί απότομα οι καταγγελίες και οι δικαστικές διαδικασίες, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ναζιστική επαναδραστηριοποίηση”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Bloomberg: Με τις «ευλογίες» του Τραμπ ο Ερντογάν κλείνει συμφωνίες – μαμούθ για περισσότερα F-16, 250 Boeing και «βλέπει» F-35
Στο τραπέζι της συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν θα βρεθούν συμφωνίες στον τομέα της άμυνας αλλά και της ενέργειας, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 1
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια: Καμία απειλή για τις πτήσεις λέει η Γερμανία – «Όλο και πιο ευάλωτη η πολιτική αεροπορία», προειδοποιεί ειδικός
Η Γερμανία επιχειρεί να καθησυχάσει μετά την κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε προβλήματα στα συστήματα διαχείρισης επιβατών, ωστόσο ουρές και καθυστερήσεις συνεχίζονται στο Βερολίνο
Ταξιδιώτες σε ουρά λόγω της κυβερνοεπίθεσης 1
Εκκενώθηκε προληπτικά το αεροδρόμιο του Δουβλίνου λόγω συναγερμού - Δεν σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση
Το Τέρμιναλ 2 του αεροδρομίου του Δουβλίνου εκκενώθηκε το Σάββατο μετά από συναγερμό ασφαλείας – Το περιστατικό δεν φαίνεται να σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε αρκετά ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Στιγμιότυπο οθόνης που δείχνει την αστυνομία να παρεμβαίνει στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου
Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την κυβερνοεπίθεση σε Χίθροου, Βερολίνο και Βρυξέλλες – «Οι πτήσεις θα επηρεαστούν για μέρες»
Μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση παρέλυσε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα των αερομεταφορών
Οι ταξιδιώτες περιμένουν κοντά στα γκισέ check-in στο Τερματικό 2 του αεροδρομίου Heathrow, εν μέσω καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων, που οφείλονται σε διακοπή των συστημάτων check-in και επιβίβασης λόγω κυβερνοεπίθεσης
3
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα έχει συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι