Κόσμος

Δανία: Βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου προκήρυξε η πρωθυπουργός

Οι εκλογές της 24ης Μαρτίου θα δείξουν αν οι Δανοί ψηφοφόροι θα ανταμείψουν το διεθνές ηγετικό προφίλ της Φρεντέρικσεν και την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Δανίας

Η Δανία θα διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα (26.02.2026) η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, επιδιώκοντας να κεφαλοποιήσει την ενισχυμένη δημοτικότητά της που απέσπασε από την ανυποχώρηση στάση που επέδειξε απέναντι στις πιέσεις των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία.

Η Φρεντέρικσεν πέρασε τους τελευταίους μήνες συσπειρώνοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά του ανανεωμένου ενδιαφέροντος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την προσάρτηση του στρατηγικής σημασίας νησιού της Αρκτικής, που αποτελεί αυτόνομο έδαφος του βασιλείου της Δανίας.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αυτή της η κινητοποίηση τόνωσε τη δημοτικότητά της, μετά τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώσης για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και τα προβλήματα στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

Η κρίση της Γροιλανδίας έχει αναβαθμίσει περαιτέρω το προφίλ της Φρεντέρικσεν στη διεθνή σκηνή, όπου κέρδισε την προσοχή για την ταχεία αντίδρασή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 στη Δανία και για την οικοδόμηση ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

«Αυτές θα είναι καθοριστικές εκλογές, επειδή μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια εμείς, ως Δανοί και ως Ευρωπαίοι, θα πρέπει πραγματικά να σταθούμε στα πόδια μας. Πρέπει να καθορίσουμε τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πρέπει να επανεξοπλιστούμε για να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην ήπειρό μας», τόνισε η πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών.

«Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι στην Ευρώπη και πρέπει να διασφαλίσουμε το μέλλον της Δανικής Κοινοπολιτείας», τόνισε, αναφερόμενη στο βασίλειο της Δανίας που αποτελείται από τη Δανία, τη Γροιλανδία και τις Νήσους Φερόες.

Οι εκλογές της 24ης Μαρτίου θα δείξουν αν οι Δανοί ψηφοφόροι θα ανταμείψουν το διεθνές ηγετικό προφίλ της Φρεντέρικσεν και την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Δανίας ή θα τιμωρήσουν την κυβέρνησή της για έλλειψη προσοχής, όπως λένε επικριτές, στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας .

Η υφιστάμενη κυβέρνηση είναι ένας ασυνήθιστος διακομματικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών της Φρέντρικσεν, του κεντροδεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Τρέλς Τρολς Λουντ Πούλσεν, και των Μετριοπαθών, με επικεφαλής τον Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, τον υπουργό Εξωτερικών που έχει υπηρετήσει δύο φορές πρωθυπουργός.

Συγκροτημένη το 2022 ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, ο συνασπισμός κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία του, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, καθώς τα κόμματα ανατοποθετούνται σε πιο παραδοσιακές γραμμές αριστεράς-δεξιάς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μυστικά σχέδια εξουσίας στην Τεχεράνη: Αλί Λαριτζανί, η επιλογή του Αλί Χαμενεΐ σε περίπτωση δολοφονίας του από τους Αμερικανούς
Ο πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Λαριτζανί ετοιμάζει τον αδελφό του ανώτατο ηγέτη Σάντεγκ για διάδοχο του Χαμενεΐ - ΗΠΑ και Ιράν σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη υπό την απειλή πολέμου
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έχει επιλέξει τον Αλί Λαριτζανί, κορυφαίο αξιωματούχο εθνικής ασφάλειας, ως υπηρεσιακό υπεύθυνο σε περίπτωση δολοφονίας του
Το Instagram θα ειδοποιεί τους γονείς για αναζητήσεις των παιδιών τους για αυτοκτονία σε ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία και Καναδά
Τον Ιανουάριο η Βρετανία ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επιβολή περιορισμών για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο μετά την κίνηση της Αυστραλίας τον Δεκέμβριο
instagram