Κόσμος

Δεν έχει τέλος το μακελειό στη Συρία

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται και πάλι σήμερα μεταξύ ανταρτών και στρατιωτών σε πολλά προάστια της πόλης Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία σε όλη τη χώρα έχουν σκοτωθεί σήμερα τουλάχιστον 41 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 18 ήταν πολίτες, 15 στρατιώτες και οκτώ αντάρτες.

Στο Χαλέπι μάχες διεξάγονται στο Χανάνο, το Σουκάρι και το αλ-Ζαχράα. Στο κέντρο της πόλης ο στρατός έχει θέσει υπό τον έλεγχό του τη στρατηγικής σημασίας συνοικία Μιντάν, μετά από πολύνεκρες συγκρούσεις που κράτησαν μία εβδομάδα. Ο στρατός πάντως κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν ένα μέρος της συνοικίας όπου μπορεί να κρύβονται ακόμη ελεύθεροι σκοπευτές. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε δέκα πτώματα ανταρτών στους δρόμους αυτής της περιοχής η οποία αποκαλείται “τέταρτη ζώνη”.

Η εφημερίδα αλ-Βατάν, που πρόσκειται στο καθεστώς, έγραφε σήμερα ότι το Μιντάν “εκκαθαρίστηκε”, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους ενόπλους που μάχονταν το στρατό ήταν “Άραβες σαλαφιστές και ξένοι”. Με την κατάληψη του Μιντάν “θα ανοίξει ο δρόμος” για να διωχθούν οι αντάρτες και από τις άλλες γειτονιές, πρόσθεσε.

Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ανθρώπους να επιστρέφουν στα σπίτια τους. “Γυρίσαμε επειδή ακούσαμε ότι ο στρατός ελέγχει το Μιντάν”, δήλωσε ένας άνδρας που συνόδευε τη σύζυγο και τα τρία του παιδιά πίσω στο σπίτι τους. “Δεν υπάρχει ηλεκτρικό. Περιμέναμε δύο ώρες αλλά ακόμη δεν έχουμε ρεύμα”, πρόσθεσε.

Ένας έμπορος από την πλευρά του είπε ότι επέστρεψε για να ανοίξει το μαγαζί του γιατί άκουσε ότι η περιοχή είναι ασφαλής. “Όμως δεν βλέπω κανέναν στους δρόμους και έτσι το έκλεισα και πάλι”, πρόσθεσε.

Τα ξημερώματα οι μάχες επικεντρώνονταν γύρω από ένα κτίριο της υπηρεσίας πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας και σε ένα κέντρο ερευνών στον τομέα του Νέου Χαλεπιού, στα δυτικά της πόλης. Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι οι αντάρτες ελέγχουν το κτίριο μιας εταιρείας δημητριακών στη συνοικία αλ-Ζαχράα μετά από πολύωρες συγκρούσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους οκτώ άτομα.

Σε άλλες περιοχές της Συρίας εντοπίστηκαν σήμερα 28 πτώματα αγνώστων στοιχείων. Οι 16 από τους νεκρούς βρέθηκαν στη συνοικία Καντάμ στα νότια της Δαμασκού και φαίνεται ότι είχαν εκτελεστεί με συνοπτικές διαδικασίας ενώ άλλοι 11 βρέθηκαν στο Καφάρ Σουσέ, στα νοτιοδυτικά. Στην αλ-Ταμάνια της επαρχίας Ιντλίμπ από πυρά υποστηρικτών του καθεστώτος σκοτώθηκαν τρία μέλη της ίδιας οικογένειας.

Από το Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί δήλωσε σε έναν εκπρόσωπο της συριακής αντιπολίτευσης ότι η χώρα του απορρίπτει την έξωθεν παρέμβαση στη συριακή κρίση, τονίζοντας ότι η πολιτική λύση θα πρέπει να βρεθεί από το λαό της Συρίας. Οι δηλώσεις του Γιανγκ έγιναν στον εκπρόσωπο της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Δημοκρατική Αλλαγή στη Συρία, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σφοδρές μάχες στο Χαλέπι και βομβαρδισμοί σε όλη τη Συρία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κατζ: «Τα ισραηλινά στρατεύματα στη Συρία παραμένουν σε ετοιμότητα» – Ένας νεκρός από επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν
Περίπου 60 στρατιώτες του Ισραήλ έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, σύμφωνα με το υπουργείο, που κατήγγειλε την «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας της χώρας και καταδίκασε αυτήν την «επικίνδυνη κλιμάκωση»
Συρία
Ο τυφώνας Κατζίκι ξερίζωσε δέντρα και σκεπές σπιτιών στο Βιετνάμ - Τρεις νεκροί από την σφοδρή τροπική καταιγίδα
Ανάμεσα στους 3 νεκρούς ήταν και ένας 90χρονος άνδρας, του οποίου το σπίτι κατέρρευσε αλλά και ένας άνδρας που υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ ετοίμαζε το σπίτι του για την καταιγίδα, στους 13 οι τραυματίες
Άνθρωποι σπρώχνουν μια μοτοσικλέτα μέσα από τις πλημμύρες από τις έντονες βροχοπτώσεις στο Ανόι, αφότου ο τυφώνας Kajiki πέρασε από το Βιετνάμ
Τραμπ και Πούτιν συνομίλησαν ξανά μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο – «Πιστεύω ότι θα τερματίσουμε τον πόλεμο»
Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με «αρχηγό» τον Μάρκο Ρούμπιο - Η αντιπάθεια μεταξύ του Ρώσου και του Ουκρανού προέδρου που δυσκολεύει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν 3