Κόσμος

Δεν θα αποφυλακιστεί τελικά η Αφγανή με τα πράσινα μάτια

Πακιστανικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα το αίτημα για την υπό όρους αποφυλάκιση της Σαρμπάτ Γκούλα, της Αφγανής με τα πράσινα μάτια που έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν η φωτογραφία της κόσμησε το εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic, πριν από 30 και πλέον χρόνια.

Η Γκούλα συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και κατηγορείται, όπως και χιλιάδες άλλοι Αφγανοί πρόσφυγες, για κατοχή πλαστής πακιστανικής ταυτότητας.

Η πασίγνωστη φωτογραφία της Γκούλα είχε τραβηχτεί από τον Αμερικανό φωτορεπόρτερ Στιβ ΜακΚάρι σε έναν καταυλισμό Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν το 1984. Το εξώφυλλο με τη νεαρή Αφγανή είναι ένα από τα γνωστότερα στην ιστορία του περιοδικού και ανέδειξε την έφηβη τότε Σαρμπάτ σε σύμβολο του αφγανικού λαού, σε μια εποχή που η χώρα της ήταν υπό σοβιετική κατοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Τσόντρι Νισάρ Άλι Χαν διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα εξετάσει αυτήν την υπόθεση “από ανθρωπιστική σκοπιά”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γκούλα θα αποφυλακιστεί σύντομα. Ωστόσο σήμερα ένας δικαστής στην πόλη Πεσάβαρ απέρριψε το αίτημά της, λέγοντας ότι δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα των δικηγόρων της επειδή είχε αποκτήσει δύο πλαστές ταυτότητες και επομένως “σε δύο περιπτώσεις εμφανίστηκε ως Πακιστανή υπήκοος”.

Η Γκούλα είχε ζητήσει την έκδοση ταυτότητας το 2014, δηλώνοντας τότε ότι ονομάζεται Σαρμπάτ Μπίμπι. Η περίπτωσή της καταδεικνύει την απελπισία πολλών Αφγανών προσφύγων που φοβούνται ότι θα τους στείλουν πίσω στο Αφγανιστάν ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται.

Αν κριθεί ένοχη, η Γκούλα κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών. Όμως συνήθως οι Αφγανοί πρόσφυγες που καταδικάζονται από πακιστανικά δικαστήρια δεν φυλακίζονται αλλά απελαύνονται.

Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στο Πακιστάν, ο Όμαρ Ζαχιλουάλ, είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Αφγανό διπλωμάτη, που τόνισε ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του Πακιστανού πρωθυπουργού, η Σαρμπάτ Γκούλα πάσχει από ηπατίτιδα και “μολονότι είναι παγκοσμίως γνωστή, είναι μια φτωχή χήρα, η μοναδική κεφαλή της οικογένειάς της”.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η βασιλική οικογένεια των Εμιράτων δεν έχασε την ψυχραιμία της - Έπινε καφέ μετά τις ιρανικές επιθέσεις
«Έτσι καθησυχάζεις ένα έθνος χωρίς να πεις λέξη.  Δυνατή κίνηση» σχολιάστηκε για τα πλάνα των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Δείτε βίντεο
FILE PHOTO: People shop ahead of the holy month of Ramadan at the Mall of the Emirates in Dubai, United Arab Emirates, March 22, 2023. REUTERS/ Abdel Hadi Ramahi/File Photo
Politico: Γιατί ο θάνατος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χτυπάει τον Πούτιν «εκεί που πονάει»
Ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει καλά ότι οι δικτάτορες που συγκεντρώνουν τόση δύναμη, τείνουν να εγκαταλείπουν την εξουσία με έναν από δύο τρόπους: «Είτε με χειροπέδες είτε μέσα σε ένα φέρετρο»
In this picture released by an official website of the office of the Iranian supreme leader, Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei, right, speaks with Russia's President Vladimir Putin, in Tehran, Iran, Friday, Sept. 7, 2018. A portrait of the late Iranian revolutionary founder Ayatollah Khomeini hangs on the wall. (Office of the Iranian Supreme Leader via AP) 5