Κόσμος

Διάσκεψη Μονάχου: Τα viral δάκρυα και η «ανησυχία» του προέδρου για την ομιλία Βανς – Η απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Μετά την ομιλία του Τζέι Ντι Βανς, πολλοί θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος της MSC έκλαψε λόγω «απογοήτευσης» για την κατάσταση της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου (MSC) συγκινήθηκε, και ξέσπασε σε κλάματα μετά τη διχαστική ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στην οποία ανέφερε τη βαθιά «τριβή» μεταξύ των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Christoph Heusgen, ο οποίος είναι διπλωμάτης καριέρας και έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου από το 2022, εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν μοιράζονται πλέον κοινές αξίες.

Η διάσκεψη, η οποία παραδοσιακά ήταν μια πλατφόρμα για τη συζήτηση παγκόσμιων απειλών για την ασφάλεια για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των διατλαντικών συμμάχων, έχει μετατραπεί σε πλατφόρμα που απεικονίζει τις τρέχουσες τριβές στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

«Αυτό το συνέδριο ξεκίνησε ως διατλαντικό συνέδριο. Μετά την ομιλία του Αντιπροέδρου Βανς την Παρασκευή, θα πρέπει να φοβόμαστε ότι η κοινή μας αξιακή βάση δεν είναι πλέον τόσο κοινή», είπε ο Χόυσγκεν κατά την ομιλία του στην τελετή λήξης της 61ης εκδήλωσης του MSC.

Η φωνή του «έσπασε» από συγκίνηση καθώς ήταν εμφανώς συγκινημένος μέχρι που δάκρυσε. Στη συνέχεια διέκοψε την ομιλία του. «Επιτρέψτε μου να τελειώσω. Αυτό γίνεται δύσκολο», είπε.

Στη συνέχεια ο Χόυσγκεν ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες που ανταποκρίθηκαν στα επικριτικά σχόλια του Βανς και «επιβεβαίωσαν τις αξίες και τις αρχές που υπερασπίζονται».

@c4news The Chairman of the Munich Security Conference Christoph Heusgen breaks down as he gives an emotional speech at the end of the summit, thanking European leaders for reaffirming values of democracy, freedom and rule of law. #Munich #MSC #SecurityConference #Summit #Heusgen #channel4news ♬ original sound – Channel 4 News

Η αμφιλεγόμενη ομιλία του Βανς την περασμένη Τετάρτη και την περασμένη Παρασκευή ανέδειξε τις κρίσεις στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επέκρινε τις αξίες και τις προτεραιότητες των Ευρωπαίων ηγετών, κατηγορώντας τους ότι είναι αντίθετοι στη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου και παρομοιάζοντάς τους με κομμουνιστές «Επιτρόπους». Ο Βανς είπε ότι τα σημερινά ζητήματα που επηρεάζουν τα έθνη της ΕΕ ήταν όλα εγωκεντρικά με τον «κίνδυνο από μέσα».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στις 15 Φεβρουαρίου, υπερασπίστηκε τη γερμανική δημοκρατία και τους κανονισμούς της για τη ρητορική μίσους, λέγοντας σε μια έμμεση απάντηση στον Βανς ότι οι Γερμανοί δεν θα δεχτούν ξένες παρεμβάσεις στην πολιτική τους.

Ωστόσο, η συναισθηματική αντίδραση από τον Heusgen, ο οποίος είναι χαρακτηριστικά γνωστός για τη συγκρατημένη συμπεριφορά του, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα με την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες δέχονται την κριτική των Αμερικανών.

Μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης, το περιστατικό άφησε πολλούς να προβληματιστούν για το μέλλον των διατλαντικών συμμαχιών σε μια εποχή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης ήταν υπό πίεση.

Η ομιλία του Βανς τόνισε τις βαθιές ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του λόγου, την πολιτική ορθότητα και τον λάθος χειρισμό των μεταναστευτικών πολιτικών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σφοδρή επίθεση του Βανς στην ευρωπαϊκή ηγεσία πυροδότησε επίσης μια ευρύτερη συζήτηση για τις κοινές αξίες και αρχές που μοιράζονται μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Οι ειδικοί λένε ότι η ομιλία του Βανς στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, η οποία υποτίθεται ότι θα επικεντρωνόταν στον πόλεμο της Ουκρανίας, τερμάτισε ξαφνικά τις δεκαετίες συμμαχίες της Ουάσιγκτον με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η διάψευση της Διάσκεψης του Μονάχου

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το περιστατικό, η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση  μέσω X, δίνοντας διαφορετική οπτική στο γεγονός.

«Ο πρώην πρόεδρός μας, Κρίστοφ Χόισγκεν, δεν δάκρυσε από “απογοήτευση”. Ήταν η αποχαιρετιστήρια ομιλία του, καθώς αποχωρούσε από τη θέση του στην MSC μετά το πέρας της φετινής διάσκεψης. Εκείνη τη στιγμή αποχαιρετούσε την ομάδα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η διοργάνωση διευκρίνισε πως το βίντεο που κυκλοφόρησε ήταν μονταρισμένο και παρουσίαζε λανθασμένα τα γεγονότα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς εκτέλεσε έξω από νοσοκομείο 3 Παλαιστίνιους, κατηγορώντας τους για συνεργασία με το Ισραήλ – Δείτε βίντεο
Τα μέλη της Χαμάς άφησαν γράμματα πάνω στα πτώματα των Παλαιστίνιων με το μήνυμα «η προδοσία δεν θα μείνει ατιμώρητη» - Στην εκτέλεση συμμετείχαν και μέλη της Ισλαμική Τζιχάντ και των ταξιαρχιών των Μουτζαχεντίν
Χαμάς
16
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνάντησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Συζήτησαν για την ειρήνη και την ουκρανική εκκλησία
«Ευχαριστώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την υποστήριξη, την αλληλεγγύη, την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ουκρανίας», έγραψε σε ανάρτηση ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος / Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Και το Βέλγιο αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης: «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών», λέει ο Μπαρτ ντε Βίβερ
Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους έρχεται λίγες ώρες μετά από την αναγνώριση και της Γαλλίας - Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνουν πως αυτές οι πρωτοβουλίες ανταμείβουν την Χαμάς
Μπαρτ ντε Βίβερ
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε τον αυτισμό με την παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Έφερε ως παράδειγμα τους Άμις και τους «φτωχούς» Κουβανούς που, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν έχουν καθόλου αυτισμό» - «Οι εγκυμονούσες να σφίξουν τα δόντια και να κάνουν υπομονή» είπε
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρόμπερτ Κένεντι 11