Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Διάσκεψη Βερολίνου: Με ευτράπελα η οικογενειακή φωτογραφία [video]

Διάσκεψη Βερολίνου: Με ευτράπελα η οικογενειακή φωτογραφία [video]
Φωτογραφία Reuters

Τα φλας άστραψαν, όταν έφτασε η στιγμή για την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη.

Οι ηγέτες πήραν τις θέσεις τους, όμως… κάτι δεν πήγαινε καλά. Αρχικά διαπιστώθηκε ότι κάποιος απουσίαζε, και αυτός ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, όταν αντιλήφθηκε ότι τον περίμεναν, έσπευσε στη θέση του.

Φωτογραφία Reuters

Αλλά και πάλι δεν ήταν έτοιμοι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, έψαχνε απεγνωσμένα πού θα σταθεί, στη συνέχεια δεν ήξερε από πού να περάσει για να φτάσει στη θέση του και τελικά… τα κατάφερε!

https://twitter.com/eha_news/status/1218895743433441282?s=20

Η παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων δημιουργεί, όπως είναι αναμενόμενο, υψηλές απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας, με το Βερολίνο να βρίσκεται στο «επίπεδο 1» και την Αστυνομία να έχει αποκλείσει μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης.

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί εργάζονται σήμερα για την Διάσκεψη, ενώ έχει αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα φυλάσσονται πρεσβείες και ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.

Διάσκεψη Βερολίνου: Τι αναφέρει το προσχέδιο

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το προσχέδιο των τελικών εγγράφων που αναμένεται να υπογράψουν οι συμμετέχοντες στη σημερινή Διάσκεψη του Βερολίνου, αναφέρει τα εξής:

“Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη”, αναφέρει το έγγραφο. “Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων”, προσθέτει.

Επίσης, οι συμμετέχοντες “παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών”. Το έγγραφο υπογραμμίζει “τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης”.

“Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL”, προσθέτει το έγγραφο.

Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης “τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις