Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Διάστημα: Εξωπλανήτης «γυροφέρνει» τον Ήλιο – Ο ελαφρύτερος του γαλαξία μας

Διάστημα: Εξωπλανήτης «γυροφέρνει» τον Ήλιο – Ο ελαφρύτερος του γαλαξία μας
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ανακαλύφθηκε ένας τρίτος εξωπλανήτης γύρω από το κοντινότερο άστρο Εγγύτατο Κενταύρου. Πρόκειται για έναν από τους ελαφρύτερους που έχουν βρεθεί ποτέ στον γαλαξία μας.

Ο υποψήφιος εξωπλανήτης Proxima d, που μένει να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω παρατηρήσεις, βρίσκεται σε απόσταση μόνο τεσσάρων ετών φωτός από τη Γη. Είναι ο τρίτος που ανιχνεύεται στο σύστημα του Εγγύτατου – του κοντινότερου στον Ήλιο άστρο – και αυτός με τη μικρότερη μάζα, μόνο το 1/4 της Γης.

Ο Proxima d περιφέρεται σε απόσταση περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, μικρότερη από το 1/10 της απόστασης του Ερμή από τον Ήλιο. Χρειάζεται έτσι μόνο πέντε ημέρες για μία πλήρη περιφορά (η διάρκεια του έτους του) και αναμένεται να είναι καυτός και όχι φιλόξενος για ζωή επειδή βρίσκεται κοντά στον Εγγύτατο.

Διάστημα: 3ος και… ελαφρύτερος εξωπλανήτης

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζοάο Φαρία του Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Πορτογαλίας, έκαναν την ανακάλυψη με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή και στη συνέχεια τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Αστρονομίας και Αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics».

Γύρω από τον Εγγύτατο Κενταύρου έχουν ανακαλυφθεί δύο μεγαλύτεροι εξωπλανήτες, ο Proxima b με μάζα παρόμοια της Γης, έτος 11 ημερών και συνθήκες πιθανώς φιλόξενες για ζωή, καθώς και ο Proxima c, σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση, ο οποίος χρειάζεται πέντε χρόνια για μία πλήρη περιφορά. H ύπαρξη του Proxima b επιβεβαιώθηκε το 2020, ενώ του Proxima c, που παραμένει υποψήφιος, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις