Κόσμος

ΕΕ: «Ναι» στην Βοσνία για το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας – Καταθέτει αίτημα το Κόσοβο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν την χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ το Κόσοβο θα υποβάλει αίτηση μέσα στην εβδομάδα.

Η απόφαση για τη Βοσνία θα επικυρωθεί επισήμως από του αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής την Πέμπτη, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η έγκριση της υποψηφιότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι το πρώτο βήμα μίας μακρόχρονης διαδικασίας ένταξης για την βαλκανική χώρα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Καταθέτει αίτημα και το Κόσοβο

Το Κόσοβο θα υποβάλει αυτή την εβδομάδα αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ;όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Αλμπίν Κούρτι, μια διαδικασία που αναμένεται να πάρει χρόνια, αν όχι δεκαετίες, και εξαρτάται από την εξομάλυνση των σχέσεών του με τη Σερβία.

Οι Αλβανοί, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Κόσοβο, κήρυξαν την ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008 με την υποστήριξη της Δύσης μετά τον πόλεμο του 1998-1999 και την επέμβαση του ΝΑΤΟ με το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Το Κόσοβο δεν είναι μέλος του ΟΗΕ και πέντε κράτη μέλη της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν την κρατική υπόστασή του, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας τόπος ειρήνης, ασφάλειας, ισότητας και ευημερίας και γι’ αυτό η θέση της Δημοκρατίας του Κοσόβου είναι σ’ αυτό το κοινό σπίτι ως χώρα που αγαπάει την ειρήνη», δήλωσε ο Κούρτι στη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησης στην Πρίστινα.

Πριν ενταχθεί, το Κόσβο θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τη Σερβία για την εξομάλυνση των σχέσεων. Η ΕΕ εργάζεται ήδη για μια συμφωνία που ελπίζει ότι αμφότερα τα μέρη θα υιοθετήσουν μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Σέρβοι διαδηλωτές στο βόρειο Κόσοβο έχουν αποκλείσει τις τελευταίες ημέρες κύριες οδούς έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία μετά τη σύλληψη ενός σέρβου πρώην αστυνομικού εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στις αρχές και τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 2