Κόσμος

Έγγραφα Σνόουντεν: Η Βρετανία κατασκόπευε πολιτικούς και στρατιωτικούς της Αργεντινής

Η Βρετανία κατασκόπευε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αργεντινής για να διασφαλίσει την ασφάλεια των νησιών Φόκλαντ από το 2006 μέχρι το 2011, υποστήριξε σήμερα ένα τηλεοπτικό δίκτυο του Μπουένος Άιρες επικαλούμενο έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα ο Αμερικανός καταμηνυτής ατασθαλιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το κανάλι TN ανέφερε ότι τα έγγραφα περιήλθαν στην κατοχή του από μια ομάδα δημοσιογράφων στη Βραζιλία που είχε συνεργαστεί με τον Σνόουντεν.

Ένα από τα έγγραφα αυτά, που φέρει την ένδειξη “Άκρως απόρρητο” και την ημερομηνία 2010, περιγράφει “τις προσπάθειες για τη συλλογή των επικοινωνιών” των υψηλόβαθμων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών της Αργεντινής.
Η ένταση μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής εξακολουθεί να σιγοβράζει, 30 και πλέον χρόνια μετά τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών —με νικήτρια την πρώτη— για τον έλεγχο του αρχιπελάγους, στο νότιο Ατλαντικό ωκεανό.

Τα Φόκλαντ απέχουν 480 χιλιόμετρα από τα παράλια της Αργεντινής και 12.870 χιλιόμετρα από τη Βρετανία. Στα νησιά ζουν περίπου 2.800 κάτοικοι, που απασχολούνται κυρίως στην εκτροφή προβάτων, την αλιεία και τον τουρισμό. Στην περιοχή έχουν βρεθεί και κοιτάσματα πετρελαίου, γεγονός που εντείνει τη διαμάχη για τον έλεγχό της.

Ο ρεπόρτερ του TN Έντι Φίτε είπε ότι πληροφορήθηκε την ύπαρξη των εγγράφων αυτών πριν από αρκετές ημέρες, όταν έλαβε μια σειρά τηλεφωνημάτων από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σνόουντεν από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Το κάθε τηλεφώνημα διαρκούσε λιγότερο από ένα λεπτό, ώστε να μην εντοπίζεται, πρόσθεσε.

Ο πληροφοριοδότης του τον κάλεσε να επισκεφθεί το Ρίο την επόμενη ημέρα και να βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη διασταύρωση της πόλης στις 4 το απόγευμα για να του παραδοθούν τα έγγραφα, πρόσθεσε. Τον μετέφεραν κατόπιν σε ένα “καταφύγιο”, όπου του ζήτησαν να κλείσει το κινητό τηλέφωνό του προκειμένου να παραλάβει το υλικό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στον ιστότοπο του ΤΝ.

Ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει το δημοσίευμα. Από την κυβέρνηση της Αργεντινής μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σχόλιο.
Ο Σνόουντεν, ο πρώην πληροφορικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ζει στη Ρωσία αφότου διέρρευσε στον Τύπο ευαίσθητες πληροφορίες για τα αμερικανικά προγράμματα παρακολουθήσεων.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αργεντινής κατέλαβαν τα Φόκλαντ το 1982 και η Βρετανία έστειλε μια ισχυρή δύναμη για να τα απελευθερώσει, στον σύντομο πόλεμο ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 600 Αργεντινούς και 255 Βρετανούς στρατιώτες.

Την περασμένη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στα Φόκλαντ για να αντιμετωπίσει την “πολύ ενεργή απειλή” εκ μέρους της Αργεντινής. Το Μπουένος Άιρες απέρριψε αυτήν την κατηγορία, θεωρώντας ότι το ζήτημα ανακινείται ενόψει των βρετανικών βουλευτικών εκλογών τον Μάιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τσάρλι Κερκ, ο ακτιβιστής που μάγεψε τον Τραμπ – Ένας υπέρμαχος της οπλοκατοχής που τελικά τον σκότωσε
«Όταν οι άνθρωποι σταματούν να μιλούν, έρχεται η βία» είχε πει σε ένα από τα αγαπημένα του debate με φοιτητές - Ο Τσάρλι Κερκ εκτελέστηκε από ελεύθερο σκοπευτή ενώ μιλούσε σε πλήθος
Τσάρλι Κερκ
5
Η σπαρακτική ομιλία της συζύγου του Τσάρλι Κερκ - «Με ρώτησε η κόρη μας που είναι ο μπαμπάς, της είπα πως πήγε ταξίδι με τον Ιησού»
«Οι κραυγές αυτής της χήρας θα αντηχήσουν σε όλο τον κόσμο σαν πολεμική κραυγή. Η αποστολή του συζύγου μου δεν θα τελειώσει, ούτε για μια στιγμή», τόνισε η χήρα του συντηρητικού ακτιβιστή
Έρικα Κιρκ
12
Πενήντα νεκροί στην πόλη της Γάζας από ισραηλινές επιθέσεις: Εντολή εκκένωσης από τους IDF – «Θα χρησιμοποιήσουμε βία»
Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν λάβει οδηγίες να εγκαταλείψουν τη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας πριν τεθεί υπό ισραηλινό έλεγχο
Ένα αγόρι τρέχει καθώς καπνός αναδύεται από μία εγκαταλελειμμένη πολυκατοικία, που στέγαζε εκτοπισμένους Παλαιστινίους, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στην πόλη της Γάζας
1
Ελλάδα, ΗΠΑ και 41 ακόμη χώρες καταδικάζουν τα ρωσικά drones στον εναέριο χώρο της Πολωνίας – «Βαθιά ανησυχία για τις 19 παραβιάσεις»
Η Πολωνία τόνισε ότι «οι απερίσκεπτες ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποσταθεροποιητική κλιμάκωση που φέρνει την περιοχή πιο κοντά στη σύγκρουση από κάθε άλλη φορά»
Στρατιώτες περπατούν δίπλα σε ένα σημείο όπου η στέγη ενός σπιτιού καταστράφηκε, μετά την παραβίαση του πολωνικού εναερίου χώρου από ρωσικά drones κατά τη διάρκεια επίθεσης στην Ουκρανία, μερικά από τα οποία καταρρίφθηκαν από την Πολωνία με την υποστήριξη των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ 2