Κόσμος

Εκλογές Τουρκία: Με αέρα νίκης οδεύει για τον δεύτερο γύρο ο Ερντογάν – Ρυθμιστής με το 5,2% ο Ογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδείχτηκε νικητής των εκλογών στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 50%, με αποτέλεσμα να οδηγείται μαζί με τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε νέα εκλογική αναμέτρηση στις 28 Μαΐου.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση των εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατά περίπου 4,5%. Με καταμετρημένο το 99.38% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 49.42% και ο Κιλιτσντάρογλου 44.95%, ενώ ο υποψήφιος Σινάν Ογάν κέρδισε το 5,2% των ψήφων.

Οι αντίπαλοι του προέδρου Ερντογάν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη μάχη για να βάλουν τέλος στην εικοσαετή κυριαρχία του στην Τουρκία κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, αφού οι επιδόσεις του ήταν καλύτερες απ’ ό,τι προβλεπόταν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας την Κυριακή, χωρίς όμως να καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

«Ο λαός κέρδισε»

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν με διθυραμβικά σχόλια στο αποτέλεσμα, με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ να δηλώνει πως «Ο λαός κέρδισε», αναφερόμενη στη Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν που φάνηκε να έχει κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που θα μπορούσε να του δώσει ένα κρίσιμης σημασίας πλεονέκτημα στο δεύτερο γύρο.

 

anadolu new

 

«Ο νικητής ήταν αναμφίβολα η χώρα μας», δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους οπαδούς του στην έδρα του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ο Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας συμμαχίας έξι κομμάτων, δήλωσε πως θα επικρατήσει στο δεύτερο γύρο και κατηγόρησε το κόμμα του Ερντογάν ότι επενέβη στην καταμέτρηση των ψήφων και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του να είναι υπομονετικοί.

Η προοπτική να εισέλθει η εξουσία του Ερντογάν σε μια τρίτη δεκαετία έχει αναστατώσει τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι διεξάγουν εκστρατεία για μεταρρυθμίσεις ώστε να διορθωθεί η ζημιά που λένε πως έχει προκαλέσει στη δημοκρατία της Τουρκίας.

Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστές μπορεί να απελευθερωθούν, αν επικρατήσει η αντιπολίτευση.

Ο κύριος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σημείωσε πτώση 6,4% στις συναλλαγές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ ο δείκτης του τραπεζικού τομέα κατέγραψε πτώση 9,5%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας
Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες αν η Ρωσία συμφωνήσει για «πραγματική εκεχειρία»
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να μιλάει για την ετοιμότητά της για ειρήνη και να αρχίσει να ενεργεί συμφωνώντας άνευ όρων σε μια πραγματική και διαρκή κατάπαυση του πυρός» λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha
Νέα στοιχεία για την δολοφονία του Φίλιππου Τσάνη στην Γερμανία
Σε βίντεο εντοπίστηκε η αναζήτηση «πώς να διαγράψεις βίντεο» ενώ ανακτήθηκαν και δύο βίντεο, στα οποία εμφανίζεται και δεύτερο άτομο να εμπλέκεται στην δολοφονική επίθεση εναντίου του Φίλιππου Τσάνη
Ο Φίλιππος Τσάνης και η αδερφή του