Κόσμος

Εκρέμ Ιμάμογλου: «Κατασκευασμένη η υπόθεση» λέει βουλευτής του CHP στο newsit.gr

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες η Τουρκία “βράζει”, μετά την ποινή φυλάκισης 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών που επιβλήθηκε στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, για προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου. 

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης, ενώ η αντιπολίτευση έχει συσπειρωθεί, εκφράζοντας ανοιχτά τη στήριξη της στον Εκρέμ Ιμάμογλου. 

“Η υπόθεση είναι κατασκευασμένη”

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Γκιουρσέλ Τεκίν, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 2014 έως το 2016, μίλησε στο newsit.gr για τις εξελίξεις. “Ο Εκρέμ Ιμάμογλου καταδικάστηκε από δικαστήριο σε περισσότερα από δυόμισι χρόνια φυλάκιση για προσβολή δημοσίων λειτουργών σε ομιλία του. Εάν τα Εφετεία και το Ανώτατο Δικαστήριο εγκρίνουν αυτή την ποινή, θα αποκλειστεί από την άσκηση οποιουδήποτε πολιτικού αξιώματος και το δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές”, εξήγησε αρχικά.

Και συνέχισε: “Αυτή η απόφαση είναι άλλο ένα παράδειγμα της παραβίασης του Κράτους Δικαίου και γενικά των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν. Η υπόθεση είναι κατασκευασμένη. Μέλη του δικαστηρίου αλλάζουν για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα και η απόφαση λήφθηκε σε κρίσιμη χρονική περίοδο, κοντά στις εκλογές.

Πιστεύω, ότι ο τουρκικός λαός βλέπει αυτή την κατάσταση πολύ καθαρά και δεν εγκρίνει αυτού του είδους την πολιτική που παραβλέπει το Κράτος Δικαίου, επιτίθεται στις βασικές αρχές της Δημοκρατίας και αποκλείει άδικα τους υποψηφίους για να κερδίσει. Νομίζω, ότι ο Ερντογάν θα μετανιώσει για αυτή την κίνηση και θα χάσει τις επόμενες εκλογές με διαφορά“.

«Μήνυμα της αντιπολίτευσης στον Κιλιτσντάρογλου»

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος του BBN TÜRK, Εμρέ Ντινέρ, σχολίασε στο newsit.gr: “Η απόφαση για τον Εκρέμ Ιμάμογλου δεν είναι σωστή και θεωρώ ότι αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία της χώρας. Ωστόσο, δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης. Να θυμίσω, ότι πριν από χρόνια είχε επιβληθεί πολιτική απαγόρευση στον πρόεδρο Ερντογάν, διότι απήγγειλε ένα ποίημα (σ.σ. Πέρασε τέσσερις μήνες στη φυλακή για υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους, λόγω “διασκευής” που έκανε σε ποίημα του ιστορικού Τούρκου συγγραφέα και πολιτικού ακτιβιστή, Ζιγιά Γκιοκάλπ. Ο Ερντογάν έχασε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μέχρι τον Ιούλιο του 1999). 

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν αυτή την απόφαση ως μία συντονισμένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Η Μεράλ Ακσενέρ, σύμμαχος του CHP, θέλει τον Εκρέμ Ιμάμογλου υποψήφιο για την προεδρία. Συνεπώς, με αφορμή την απόφαση, δόθηκε ένα μήνυμα στον Κιλιτσντάρογλου. Αυτό δείχνει και η μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στο Saraçhane.

IgetesAntipoliteusisTourkia

Επίσης, ο Κιλιτσντάρογλου δεν θέλει να δει τον Ιμάμογλου υποψήφιο πρόεδρο. Γι’ αυτό δήλωνε συχνά στις συναντήσεις του με τον Ιμάμογλου ότι είναι ο δήμαρχος των 16 εκατομμυρίων πολιτών της Κωνσταντινούπολης. 

imamogluKilicdaroglu

Συνεπώς, μετά την απόφαση, ήρθε στο φως η πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ Κιλιτσντάρογλου και Ιμάμογλου. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η αντιπαλότητα θα αφήσει τη θέση της στην πολιτική ωριμότητα”.

Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νεκρός από πυροβολισμούς ο stand up κωμικός Reggie Carroll στις ΗΠΑ - Συνελήφθη ένας ύποπτος για την δολοφονία
Ο Reggie Carroll, γνωστός ως «The Knockout King of Comedy», είχε αποκτήσει φανατικό κοινό μέσα από τις παραστάσεις, ενώ είχε εμφανιστεί και σε τηλεοπτικά προγράμματα, όπως το Showtime at the Apollo και το The Parkers
Ο κωμικός Reggie Carroll
Οι αποκαλύψεις της Βιρτζίνια Τζιούφρε που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου στην υπόθεση Έπσταϊν - Τα χειρόγραφα που άφησε πριν αυτοκτονήσει
Η Τζιούφρε, η οποία αυτοκτόνησε στη Δυτική Αυστραλία στις 25 Απριλίου 2025 σε ηλικία 41 ετών, ήταν μια από τις κατήγορους των καταδικασμένων Έπσταϊν και της πρώην φίλης του, Γκισλέιν Μάξγουελ
Μερικά από τα φερόμενα θύματα του Jeffrey Epstein, συμπεριλαμβανομένης της Virginia Roberts Giuffre
Το Βιετνάμ στο «μάτι» του τυφώνα Κατζίκι – Πάνω από 325.000 κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Σχεδόν 30.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την περιοχή, δυο εθνικά αεροδρόμια του Βιετνάμ έκλεισαν και όλα τα αλιευτικά σκάφη που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στα λιμάνια
Τα κύματα πλησιάζουν την παραλία Cua Lo, ενώ ο τυφώνας Kajiki πλησιάζει στην επαρχία Nghe An