Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας

Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας

Η διεθνής κοινότητα, με την εξαίρεση της Κίνας η οποία επισήμως σιωπά, καταδίκασε έντονα σήμερα την εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ενέργεια που η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ χαρακτήρισαν “πρόκληση” και παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει κατεπειγόντως σήμερα για το θέμα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των υπουργείων Άμυνας της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα εξερράγη εν πτήσει και τα συντρίμμια του κατέπεσαν στη θάλασσα λίγο μετά την απογείωσή του, που εκτιμάται ότι έγινε στις 07:39 τοπική ώρα 01:39 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη NORAD, την διοίκηση αεράμυνας των ΗΠΑ, επρόκειτο για “δοκιμή ενός Taepodong-2”, ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με βεληνεκές 6.000-9.000 χλμ.

Η Ουάσινγκτον, το Τόκιο, η Σεούλ, αλλά και η Ομάδα των Οκτώ καταδίκασαν αμέσως την εκτόξευση η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, παραβιάζει τις αποφάσεις που είχε λάβει το ΣΑ του ΟΗΕ το 2006 και το 2009 και οι οποίες απαγόρευαν στη Βόρεια Κορέα “κάθε πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση που σχετίζεται με την τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων”.

Μετά την “αποτυχία” της εκτόξευσης ο Λευκός Οίκος καταδίκασε “την πρόκληση” της Πιονγκγιάνγκ η οποία “απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αντίκειται στις πρόσφατες δεσμεύσεις” της Βόρειας Κορέας.
“Ο πρόεδρος ,των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, έχει πει ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος για εποικοδομητικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Παρ’ όλ’ αυτά, επέμεινε επίσης για την ανάγκη η Βόρεια Κορέα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επιδιώξει ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές της”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έκαναν λόγο για “σαφή” και “σοβαρή” πρόκληση και “παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ”.
Ωστόσο η Κίνα παρέμενε σιωπηλή, πάνω από δύο ώρες μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την προστατευόμενή της χώρα, ενόψει της οποίας είχε εκφράσει “ανησυχία”. Αν και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε πολυάριθμα επείγοντα τηλεγραφήματα για το θέμα από το γραφείο του στη Σεούλ, στο Τόκιο και στην Ουάσινγκτον, δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο σχόλιο από το Πεκίνο.

Ο πρώτος Ευρωπαίος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος καταδίκασε την εκτόξευση ήταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος κάλεσε τον ΟΗΕ να “αντιδράσει σθεναρά” στην εκτόξευση η οποία σύμφωνα με τον ίδιο “παραβιάζει το διεθνές δίκαιο” και τις “διεθνείς υποχρεώσεις της Βόρειας Κορέας”, ενώ “θα αυξήσει τις εντάσεις στην Κορεατική χερσόνησο”.

Μια ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν την εκτόξευση και καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αντιδράσει λαμβάνοντας τα “προσήκοντα” μέτρα εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G8.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε