Κόσμος

Έξι Λιθουανοί ζητούν τη δικαστική δίωξη του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για έγκλημα πολέμου

Σε δικαστήριο προσέφυγαν σήμερα έξι Λιθουανοί ζητώντας να καταδικαστεί ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για έγκλημα πολέμου κατά της ανεξαρτησίας αυτής της χώρας της Βαλτικής, κατά τη φονική σοβιετική επίθεση της 13ης Ιανουαρίου 1991.

Με την ευκαιρία της 31ης επετείου από τις συγκρούσεις αυτές, αυτοί οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαιοσύνη.

Κατά την επίθεση, 14 άοπλοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 700 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Χιλιάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας συγκεντρώθηκαν γύρω από τον πύργο του κτιρίου της ραδιοτηλεόρασης και άλλα σημαντικά κτίρια της πρωτεύουσας στην προσπάθεια να εμποδίσουν την κατάληψή τους από τους Ρώσους.

Το 2019, λιθουανικό δικαστήριο καταδίκασε δεκάδες αξιωματούχους της σοβιετικής εποχής για εγκλήματα πολέμου, αλλά οι εισαγγελείς της χώρας αρνήθηκαν να ερευνήσουν τον Γκορμπατσόφ, 90 ετών σήμερα, ο οποίος ασκούσε εκείνη την εποχή την εξουσία. Η άρνηση αυτή προκάλεσε την οργή των εναγόντων.

Οι τελευταίοι δηλώνουν πως ο σοβιετικός στρατός τελούσε υπό τον έλεγχο του πρώην ηγέτη της ΕΣΣΔ , ο οποίος δεν κατάφερε να εμποδίσει αυτό το «διεθνές έγκλημα» κατά των Λιθουανών, που επιδίωκαν την ελευθερία έπειτα από 50 χρόνια σοβιετικής κατοχής.

«Είναι φανερό πως οι ενέργειες των στρατιωτικών δυνάμεων δεν θα ήταν δυνατές χωρίς έναν συντονισμό με τον Γκορμπατσόφ», δήλωσε ο Ρομπέρτας Ποβιλάιτις, που έχασε τον πατέρα του.

Πιστεύει πως η δίκη είναι «πολύ σημαντική», αλλά εάν δεν εξετασθεί η ευθύνη του επικεφαλής του σοβιετικού στρατού, «η απόδοση δικαιοσύνης δεν θα είναι πλήρης».

Η πλειονότητα των 67 ανθρώπων κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου στη Λιθουανία ερήμην, κυρίως ο πρώην υπουργός Άμυνας της Σοβιετικής Ένωσης Ντμίτρι Γιαζόφ, ο οποίος απεβίωσε το 2020.

Μπορεί πολλοί Λιθουανοί αξιωματούχοι της σοβιετικής εποχής να έχουν φυλακιστεί για τις πράξεις τους, όμως άλλοι ύποπτοι διαφεύγουν στη Ρωσία και στη Λευκορωσία.

Η Λιθουανία και οι άλλες χώρες της Βαλτικής, η Λετονία και η Εσθονία, εξασφάλισαν τη διεθνή αναγνώρισή τους αργότερα το 1991 έπειτα από πέντε δεκαετίες σοβιετικής κατοχής, προτού ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ το 2004.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης