Κόσμος

ΕΚΤ: «Εξαιρετικό» το σχέδιο της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ για την πανδημία

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και μετά το τέλος της περιόδου αυξημένης εποπτείας από τους πιστωτές, προκειμένου να προωθήσει την αναβάθμιση της αξιολόγησης του δημόσιου χρέους της και να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα, Μάρτιν Μπάιστερμπος.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Μπάιστερμπος αναφέρει ότι «η διαδικασία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να υποστηριχθεί από μια συνεπή στρατηγική με πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν τις εναπομένουσες ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας».

«Παρά τις δυσκολίες από την πανδημία, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην υλοποίηση μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που αναμένεται να ενισχύσει τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη», σύμφωνα με τον κ. Μπάιστερμπος, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις «και μετά το τέλος της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας». Ο ίδιος χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το σχέδιο της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η Ελλάδα παραμένει δύο βήματα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα – ένα επίπεδο που αναμένει να ανακτήσει το αργότερο μέχρι το 2023, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο επισημαίνεται ότι στον χρηματοπιστωτικό τομέα η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αν και μειώθηκαν από το υψηλό των 107 δισ. ευρώ το 2016, παρέμειναν στα περίπου 21 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Ο Μάρτιν Μπάιστερμπος υπογραμμίζει πάντως την «ουσιαστική πρόοδο» που έχουν σημειώσει οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, ενώ ο αντίκτυπος της πανδημίας στον νέο δανεισμό είναι μέχρι τώρα περιορισμένος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Συναγερμός» στο Λονδίνο: Γιγαντιαίες ταυτόχρονες πορείες ακροδεξιών και αντιρατσιστών
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο με κάλεσμα του Τόμι Ρόμπινσον, ηγετικής φυσιογνωμίας της βρετανικής ακροδεξιάς, ενώ απέναντι αντιρατσιστές ακτιβιστές οργάνωσαν αντιπορεία
Η τεράστια διαδήλωση στο Λονδίνο 2
Ντόναλντ Τραμπ σε ΝΑΤΟ: «Αν κάνετε ό,τι λέω, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει – Θα επιβάλω κυρώσεις στη Ρωσία όταν όλοι κάνουν το ίδιο»
«Αυτός δεν είναι ο πόλεμος του Τραμπ (δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν Πρόεδρος!), είναι ο πόλεμος του Μπάιντεν και του Ζελένσκι» έγραψε στο
Ο Ντόναλντ Τραμπ 8
Δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: Έκρηξη αναφορών σε «εμφύλιο πόλεμο» στα social media στις ΗΠΑ
Οι αναφορές στον όρο «εμφύλιος πόλεμος» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτοξεύτηκαν μετά τη δολοφονία του ακροδεξιού influencer Τσάρλι Κερκ, αποκαλύπτοντας την ακραία πόλωση της αμερικανικής κοινωνίας, αναλύουν οι New York Times
Άνθρωποι συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια αγρυπνίας για τον ακροδεξιό ακτιβιστή και σχολιαστή των ΗΠΑ Τσάρλι Κερκ 4