Κόσμος

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στη Βαρκελώνη

Οι αρχές θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στη Βαρκελώνη, εντείνοντας τις αστυνομικές περιπολίες σε πολυσύχναστα, τουριστικά σημεία όπως στη βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια αλλά και σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Καταλονία.

“Είχαμε ήδη (αστυνομική) παρουσία στη Σαγράδα Φαμίλια (…) Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα την ενισχύσουμε χωρίς να παρεμποδίσουμε τους επισκέπτες” της εκκλησίας που είναι έργο του περίφημου Καταλανού αρχιτέκτονα Αντονι Γκαουντί, είπε ο υπουργός Εσωτερικών υποθέσεων της καταλανικής κυβέρνησης, Ζοακίμ Φορν, λίγες μέρες μετά το χτύπημα στη Βαρκελώνη.

Ο περιφερειάρχης Ενρίκ Μιγιό, που νωρίτερα συναντήθηκε με τον Φορν και τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, τόνισε ότι η Σαγράδα Φαμίλια θα είναι ένα από τα πρώτα σημεία όπου η αστυνομική παρουσία “θα ενισχυθεί άμεσα”.

Ο Μοχάμεντ Χουλί Σεμλάλ, ο ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες για τις επιθέσεις ο οποίος κατέθεσε την Τρίτη σε ανακριτή στη Μαδρίτη, είπε, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ότι ο τζιχαντιστικός πυρήνας σκόπευε αρχικά να τοποθετήσει βόμβες σε “μνημεία”.

Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού η Βαρκελώνη

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε το περασμένο Σάββατο να διατηρήσει στη βαθμίδα 4 το επίπεδο του συναγερμού στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές δεν μπορούν να λάβουν νέα μέτρα, μόνο να ενισχύσουν αυτά που εφαρμόζονται ήδη, διευκρίνισε ο Φορν. Για τον σκοπό αυτό η καταλανική αστυνομία, η Mossos d’Esquadra, θα ενισχύσει τις περιπολίες της στους δρόμους κατά 10-20%.

Θα ενισχυθούν επίσης τα μέτρα στο αεροδρόμιο και τους σιδηροδρομικούς και λεωφορειακούς σταθμούς, στις τουριστικές περιοχές και σε εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη, για παράδειγμα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, σε συναυλίες ή σε διαδηλώσεις.

Αποφασίστηκε επίσης ότι θα δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα κρίνει κατά πόσο είναι αναγκαία η τοποθέτηση φραγμάτων για να εμποδίζονται τα αυτοκίνητα να περάσουν σε πολυσύχναστα σημεία, είπε η δήμαρχος. Μετά τις επιθέσεις, η Κολάου δέχτηκε σφοδρή κριτική επειδή δεν είχε εφαρμόσει ένα τέτοιο σύστημα στη Ράμπλα, όπου ένα φορτηγάκι παρέσυρε δεκάδες πεζούς, σκοτώνοντας 13 από αυτούς και τραυματίζοντας περισσότερους από 100.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια στην Ευρώπη: Η ΕΕ επιβεβαιώνει hacking, αλλά αποσύρει κάθε αναφορά σε κακόβουλο λογισμικό
Αν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας επιβεβαίωσε ότι τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση, αφαίρεσε από την ανακοίνωσή της κάθε ρητή αναφορά σε κακόβουλο λογισμικό τύπου ransomware
Επιβάτες στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου 1
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ, Έρικα, θυμάται τη στήριξη της Ούσα Βανς μετά την δολοφονία του: «Ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν να ακούσω»
Η Έρικα Κερκ εξομολογήθηκε στη σύζυγο του Τζέι Ντι Βανς ότι δεν ήξερε πώς θα καταφέρει να αντέξει την απώλεια του άνδρα της και πατέρα των δύο παιδιών τους
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ με την Ούσα Βανς
Ισραήλ: Ο στρατός ενισχύει την ασφάλεια σε όλη τη χώρα για το Εβραϊκό Νέο Έτος – Ξανάνοιξε το πέρασμα με την Ιορδανία
Ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επίθεση στη διάρκεια των εορτασμών - Την ίδια στιγμή, το πέρασμα Άλενμπι, που συνδέει τη Δυτική Όχθη με την Ιορδανία, άνοιξε ξανά
Ισραηλινά στρατεύματα
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια της Ευρώπης: Η ΕΕ επιβεβαιώνει hacking για λύτρα
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας (ENISA) επιβεβαίωσε ότι οι μαζικές δυσλειτουργίες στα συστήματα αυτόματης καταχώρισης επιβατών σε αρκετά αεροδρόμια οφείλονται σε κυβερνοεπίθεση που στόχευσε εξωτερικό πάροχο
Επιβάτες στο αεροδρόμιο Χίθροου 1