Κόσμος

“Έπιασε” λιμάνι στην Μάλτα το Aquarius με τους 141 μετανάστες

Στο λιμάνι της Βαλέτας έφτασε το πλοίο Aquarius, προκειμένου να αποβιβάσει 141 μετανάστες στο τέλος μιας πενθήμερης διελκυστίνδας ανάμεσα σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την οποία απαγορεύθηκε η πρόσβαση του πλοίου σε πολλά λιμάνια.

H οργάνωση SOS Mediterranee διευκρίνισε πως το πλοίο, από το οποίο θα αφαιρεθεί η σημαία του Γιβραλτάρ και μπορεί να φέρει σημαία Γερμανίας.

Αφού περιπλανήθηκε για πολλές ημέρες στη Μεσόγειο το πλοίο, που έχουν ναυλώσει οι ΜΚΟ SOS Mediterranee και Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), θα μπορέσει να αποβιβάσει τους 141 πρόσφυγες που προέρχονται κυρίως από τη Σομαλία και την Ερυθραία και οι οποίοι θα κατανεμηθούν στη συνέχεια σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

«Το Aquarius έχει ασφαλώς την πρόθεση και την υποχρέωση να ξαναβγεί στη θάλασσα το συντομότερο, ανοικτά των λιβυκών ακτών», δήλωσε η Βερένα Πάπκε, εκπρόσωπος της SOS Mediterranee στη Γερμανία, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Διευκρίνισε πως το πλοίο, που είναι γερμανικής ιδιοκτησίας, θα αλλάξει σημαία αν η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ αποσύρει πράγματι τη σημαία της, καθώς, όπως υποστηρίζει, το Aquarius δεν έχει καταγραφεί για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης στο Γιβραλτάρ που αποτελεί βρετανικό έδαφος.

«Στην περίπτωση όπου χάσουμε το δικαίωμα διάπλου με σημαία Γιβραλτάρ, για οποιονδήποτε λόγο, το Aquarius θα συνεχίσει πιθανότατα να ταξιδεύει με σημαία Γερμανίας. Είναι ένα εφικτό σενάριο», πρόσθεσε.

Η Πάπκε απέρριψε τα επιχειρήματα που προέβαλε η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, λέγοντας ότι το πλοίο έχει καταγραφεί ως πλοίο διάσωσης στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας το 2016.

Αφού η Ιταλία αλλά και η Μάλτα αρχικά αρνήθηκαν να του δώσουν πρόσβαση στα λιμάνια τους, το Aquarius έλαβε εντέλει άδεια την Τρίτη να ελλιμενιστεί στη Βαλέτα έπειτα από μια συμφωνία με άλλες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα κατανείμουν μεταξύ τους τους μετανάστες: τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Σε όλο τον κόσμο «η ανθρωπιστική εργασία πρέπει να υποστηριχθεί από τα κράτη και όχι να παρεμποδίζεται ή ακόμη και να ποινικοποιείται», εκτίμησε ο Φλοριάν Βέστπαλ, εκπρόσωπος των MSF στη Γερμανία.

aquarius

aquarius

aquarius

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Οι αρχές συνέλαβαν πέντε άνδρες που είναι ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Τρεις Μαροκινοί, ένας Αιγύπτιος και ένας Σύριος σκόπευαν να ρίξουν ένα όχημα σε πολυσύχναστη αγορά στην περιοχή Dingolfing-Landau με σκοπό να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους
Γερμανοί αστυνομικοί
Ένας Ισραηλινός ανάμεσα στους 12 νεκρούς του αιματοκυλίσματος στο Σίδνεϊ - «Είχαμε προειδοποιήσει την Αυστραλία για αντισημιτισμό» λέει ο Νετανιάχου
«Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο, οι προσευχές μας είναι με τα θύματα της φρικιαστικής επίθεσης, με την εβραϊκή κοινότητα, αλλά και με τον λαό της Αυστραλίας», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης εργάζεται στον τόπο ενός περιστατικού πυροβολισμού στην παραλία Bondi Beach, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
Μουσουλμάνος φοιτητής από το Πακιστάν ο ένας δράστης του αιματοκυλίσματος στο Σίδνεϊ - Η στιγμή που Αυστραλός πολίτης τον αφοπλίζει
O 24χρονος Ναβίτ Άκραμ είναι από τη Λαχόρη του Πακιστάν, μουσουλμάνος και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Central Queensland στο Σίδνεϊ, στο Πανεπιστήμιο Hamdard στο Ισλαμαμπάντ και στο Ινστιτούτο Al Murad
Η αστυνομία αποκλείει μια περιοχή στην παραλία Bondi μετά από αναφορά για πυροβολισμούς στο Σίδνεϊ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
40