Κόσμος

Επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ στην Κορέα – Έστειλαν τέσσερα stealth

Τέσσερα αμερικανικά μαχητικά F-22 τεχνολογίας stealth πέταξαν πάνω από τη Νότια Κορέα, σε μια επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ μετά την πυραυλική εκτόξευση της 7ης Φεβρουαρίου, από την Πιονγιάνγκ. Οι πτήσεις των αεροσκαφών έγιναν, ενώ προετοιμάζονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ στην περιοχή, τον επόμενο μήνα, προκειμένου ν' αποτρέψουν τη Βόρεια Κορέα από την υλοποίηση του πυρηνικού και πυραυλικού της προγράμματος.

Τα αμερικανικά F-22 έχουν τη βάση τους, στην Οκινάουα της Ιαπωνίας και αποτελούν την τελευταία εξέλιξη σε μια σειρά αμυντικών επιλογών στρατηγικού τύπου από τις ΗΠΑ, καθώς η Βόρεια Κορέα δείχνει ότι δε λαμβάνει υπόψή της, τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Τόσο η Νότια Κορέα, όσο και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μακράς ακτίνας δράσης στις 7 Φεβρουαρίου, παραβιάζοντας σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες απαγορεύουν τη χρήση πυραυλικής τεχνολογίας βαλλιστικού τύπου, από την Πιονγιάνγκ.

Από την πλευρά τους, οι Βορειοκορεάτες υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για εκτόξευση δορυφόρου. Ο στρατός των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι έχει αναπτύξει μία συστοιχία του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot, στο έδαφος της Νότιας Κορέας, αντιδρώντας στις βορειοκορεατικές προκλήσεις.

Παράλληλα, αναμένεται η έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, για την ανάπτυξη εντός των γεωγραφικών ορίων της Νότιας Κορέας του τεχνολογικά εξελιγμένου συστήματος αντιβαλλιστικής πυραυλικής άμυνας (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD).

Τον Ιανουάριο, αμερικανό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων, πραγματοποίησε πτήση χαμηλής διέλευσης πάνω από τη Νότια Κορέα, μορφοποιώντας την αντίδραση της Ουάσιγκτον, στην πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ στις 6 Ιανουαρίου.

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα διαρκούν συνήθως οκτώ εβδομάδες, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών από τις δύο χώρες, ενώ φέτος, αναμένεται ότι θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, σύμφωνα με τις δηλώσεις αμυντικών αξιωματούχων στη Σεούλ.

Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα φτάνει στους 28.500 στρατιώτες, στο πλαίσιο υλοποίησης μοντέλου συλλογικής άμυνας με τις ένοπλες δυνάμεις των Νοτιοκορεατών, οι οποίες ξεπερνούν τους 600.000 στρατιώτες. Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας φτάνουν στους 1,2 εκατ. στρατιώτες.

Η Πιονγιάνγκ θεωρεί τη διεξαγωγή των ετήσιων ασκήσεων Νότιας Κορέας – ΗΠΑ ως προετοιμασία για πόλεμο. Από την πλευρά τους,, η Ουάσιγκτον και η Σεούλ υποστηρίζουν ότι η μακροχρόνια διεξαγωγή τους, χωρίς να σημειωθεί κάποιο περιστατικό ουσιαστικής αμυντικής αποσταθεροποίησης, αποδεικνύει ότι ο χαρακτήρας τους, είναι καθαρά αμυντικός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Nutella ταξίδεψε στο διάστημα κάνοντας «βόλτα» μέσα στο Orion: Η κορυφαία διαφήμιση όλων των εποχών
Το βαζάκι Nutella σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας ταξίδευε στον αέρα μέσα στην κάψουλα του Orion με τους αστροναύτες να προσφέρουν άθελά τους με αυτό τον τρόπο την καλύτερη διαφήμιση στο προϊόν
Η Nutella στο διάστημα
Αντίστροφη μέτρηση για το τελεσίγραφο Τραμπ προς το Ιράν – Οι δεύτερες σκέψεις και η «αλαζονική ρητορική» του Αμερικανού προέδρου
«Η χώρα ολόκληρη θα μπορούσε να καταστραφεί μέσα σε μόνο μια νύχτα», κι αυτή μπορεί να είναι αυτή της Τρίτης προς Τετάρτη, είπε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Ιρανούς να αποφεύγουν τα τρένα μέχρι το βράδυ – Επίθεση σε πετροχημικό εργοστάσιο στη Σαουδική Αραβία
Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Τεχεράνη και στην περιφέρειά της κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ιρανικοί πύραυλοι από την άλλη εκτοξεύτηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης (07.04.2026) εναντίον του Ισραήλ
Israeli security forces and rescue teams work amid the rubble of a residential building struck by an Iranian missile in Haifa, Israel, Sunday, April 5, 2026. (AP Photo
Τραμπ για Ιράν: «Αν θέλουμε, το καταστρέφουμε μέσα σε 4 ώρες» – Το «όχι» της Τεχεράνης σε εκεχειρία και η «εμφάνιση» Χαμενεΐ
Την ώρα που η Μέση ανατολή φλέγεται, ο Τραμπ συνεχίζει να απειλεί το Ιράν στον απόηχο της λήξης του τελεσιγράφου του, απειλώντας ξανά να καταστρέψει όλες τις γέφυρες του Ιράν την Τρίτη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
13