Κόσμος

Επικοινωνία Ομπάμα – Μέρκελ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, οι δύο ηγέτες κάλεσαν την ιρανική κυβέρνηση να λάβει «τις απαραίτητες αποφάσεις» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας ο Ομπάμα και η Μέρκελ επέμειναν στην ανάγκη η Τεχεράνη να λάβει τις αποφάσεις εκείνες που επιβάλλονται προκειμένου να «επιλυθούν τα προβλήματα που παραμένουν», επισήμανε ο Λευκός Οίκος.

«Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης συνεκτικής συμφωνίας η οποία θα εξασφαλίζει πλήρως και εμπεριστατωμένα ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει μια αποκλειστικά ειρηνική κατεύθυνση, ενώ σημείωσαν ότι το Ιράν πρέπει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για να επιλύσει αρκετά εναπομείναντα ζητήματα» υπογραμμίζεται.

Στο μεταξύ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι «αναμένεται» να μεταβεί στη Λοζάννη την Κυριακή προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δύο ημέρες πριν από την προθεσμία της 31ης Μαρτίου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς θα μεταβεί στην Ελβετία από αύριο Σάββατο και ο Βρετανός ομόλογός του Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε έτοιμος να ταξιδέψει στη Λοζάννη «αυτό το Σαββατοκύριακο» καθώς οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν ελπίζουν ότι θα καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία πριν από την προσεχή Τρίτη, ενώ έως το τέλος Ιουνίου πρέπει να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία που θα περιλαμβάνει αναλυτικά όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη ο Λίβυος στρατηγός Οσάμα Αλ-Μασρί για βασανισμούς μεταναστών – Είχε αφεθεί ελεύθερος από τις ιταλικές αρχές πριν ένα χρόνο
Ο Αλ-Μασρί είχε συλληφθεί προηγουμένως στο Τορίνο στις 19 Ιανουαρίου, κατόπιν εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για εγκλήματα πολέμου, βασανιστήρια, δολοφονία και σεξουαλική βία
Ιταλική αστυνομία
Ανήλικοι που δεν έχουν κάνει εμβόλιο για τον κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές επιπλοκές εκτιμά βρετανική έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καρδιακοί κίνδυνοι από τη μόλυνση από Covid είναι σημαντικά υψηλότεροι, ακόμα και σε νέους, συγκριτικά με εκείνους από το εμβόλιο της Pfizer
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού 7