Κόσμος

Επτά νεκροί το τελευταίο 24ωρο στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια λεηλασιών

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από χθες, Δευτέρα, μέχρι σήμερα σε βίαια επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν στη διάρκεια λεηλασιών σε επαρχίες της βόρειας Αργεντινής όπου οι αστυνομικοί απεργούν, έγινε γνωστό από τοπικές αρχές.

“Έχουμε τέσσερις νεκρούς: τρεις πολίτες, για τους οποίους πιστεύουμε ότι έπαιρναν μέρος στις λεηλασίες, και έναν αστυνομικό ηλικίας 35 ετών”, δήλωσε πηγή στην τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Τσάκο (βορειοανατολική Αργεντινή).

Στην επαρχία Χουχούι (βόρεια), “υπήρξαν δύο νεκροί: ένας στην πόλη Σαν Πέδρο και ένας άλλος στο Πέρικο”, επιβεβαίωσε άλλη πηγή στις τοπικές αρχές της επαρχίας αυτής. Ένας έβδομος άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην επαρχία Τουκουμάν (βόρεια).

Ο απολογισμός των βιαιοτήτων, οι οποίες ξέσπασαν ως συνέπεια αυτής της απεργίας των αστυνομικών που άρχισε πριν από μια εβδομάδα, είναι πλέον εννέα νεκροί, περίπου 100 τραυματίες και πολλές δεκάδες συλληφθέντες.

Το φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε από την Κόρδοβα (κέντρο) όπου ταραχές είχαν ξεσπάσει την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, επεκτάθηκε σε πόλεις των επαρχιών Έντρε Ρίος και Μπουένος Άιρες.

Οι πράξεις λεηλασίας είναι κάτι που επανέρχεται στην Αργεντινή μετά το τέλος της δεκαετίας του 1980

Το κίνημα διαμαρτυρίας των αστυνομικών περίπου δέκα επαρχιών, οι οποίοι διεκδικούν υψηλότερους μισθούς, δεν αφορά την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Οι πράξεις λεηλασίας είναι κάτι που επανέρχεται στην Αργεντινή μετά το τέλος της δεκαετίας του 1980. Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Ενρίκε Ζουλέτα Πουσέιρο, αποτελούν μια αργεντίνικη ιδιαιτερότητα, έκφραση της κοινωνικής έντασης σε μια χώρα την οποία ροκανίζει ο πληθωρισμός.

Στα τέλη του 2001, είχε σημειωθεί μια κοινωνική έκρηξη μεγάλης βίας ενώ η χώρα βυθιζόταν σε σοβαρή οικονομική κρίση.

Πριν από ένα χρόνο επίσης, λεηλασίες σούπερ-μάρκετ είχαν σημειωθεί σε πολλές πόλεις της Αργεντινής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ξανά η Αργεντινή

Φιλιππίνες: Λεηλασίες, πυροβολισμοί, βιασμοί και πτώματα στους δρόμους – ΦΩΤΟ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία «είναι κοντά» – Ξεκίνησε η συνάντηση με τον Ζελένσκι στο Νταβός
«Πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται. Πρέπει να το τελειώσουμε», τόνισε - Κούσνερ και Γοιυίτκοφ θα μεταβούν στη Μόσχα και θα γίνουν δεκτοί από τον Πούτιν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο  Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός
Ανανεώθηκε πριν 5 λεπτά
Νέο σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ισπανία: Σύγκρουση τρένου με γερανό στην Καρθαγένη - Αρκετοί τραυματίες
Τα αίτια της σύγκρουσης παραμένουν άγνωστα, ενώ οι αρχές διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο γερανός βρέθηκε πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή
Τρένο
Ανανεώθηκε πριν 7 λεπτά
7
«Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την ασφάλεια της Γροιλανδίας» λέει ο Ρούτε - «Δεν μπορεί να διαπραγματεύεται εκ μέρους της Δανίας» λέει η Κοπεγχάγη
«Η θέση της Δανίας και της Γροιλανδίας είναι ίδιες και καμία διαπραγμάτευση δεν έγινε χθες με το ΝΑΤΟ αναφορικά με το ζήτημα της κυριαρχίας μας»
Στρατιωτικές δυνάμεις του NATO σε άσκηση στη Γροιλανδία το 2022
Στιβ Γουίτκοφ: «Μόνο ένα θέμα μένει» για να υπάρξει συμφωνία για την Ουκρανία – Νέα συνάντηση με Πούτιν το μεσημέρι
«Δεν θα θέλαμε να σχολιάσουμε την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, κυρίως ενόψει της άφιξης του Γουίτκοφ στη Μόσχα και της συνάντησής του με τον Πούτιν»
FILE - President Donald Trump, right, shakes the hand of Russia's President Vladimir Putin during a joint press conference at Joint Base Elmendorf-Richardson, Alaska, Aug. 15, 2025. (AP Photo/Jae C. Hong, File)