Κόσμος

Έρευνα – κορονοϊός: Ο τουρισμός δεν αυξάνει τις μολύνσεις αν είναι λίγα τα κρούσματα

Ελπίδες για το καλοκαίρι δίνει έρευνα του πανεπιστημίου του Λίμπεκ, σύμφωνα με την οποία ο τουρισμός δεν επηρεάζει το ποσοστό μόλυνσης από τον κορονοϊό όταν ο δείκτης θετικότητας είναι χαμηλός, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των μέτρων υγιεινής.

Παρά τον τουρισμό πέρυσι, ο αριθμός των λοιμώξεων δεν αυξήθηκε. Αυτό είναι το συμπέρασμα της λεγόμενης «Μελέτης του Λίμπεκ», η οποία διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας νευρογενετικής του πανεπιστημίου του Λίμπεκ Κριστίνε Κλάιν από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Στην ετήσιας διάρκειας έρευνα για την πανδημία του κορονοϊού συμμετείχαν 3.000 πολίτες, οι οποίοι έκαναν τακτικά μοριακό τεστ PCR και τεστ αντισωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η Κλάιν και η ερευνητική της ομάδα συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες της χαλάρωσης των μέτρων και την ανάπτυξη αντισωμάτων.

Η μελέτη έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των λοιμώξεων δεν αυξήθηκε το περασμένο καλοκαίρι παρά τον μεγάλο αριθμό τουριστών. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό ήταν η χαμηλή συχνότητα κρουσμάτων. «Πρέπει επομένως, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, να συσχετίσουμε την εξέλιξη αυτή με το γεγονός ότι πραγματικά είχαμε τότε πολύ χαμηλούς δείκτες θετικότητας. Και από την άλλη, να τη συνδέσουμε φυσικά με την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής», είπε η Κλάιν μιλώντας στο δίκτυο RTL.

«Επομένως, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τώρα με την πτώση του αριθμού των κρουσμάτων είναι και αυτό το καλοκαίρι απολύτως δικαιολογημένη. Επιπλέον, διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαγνωστικών τεστ. Όλα αυτά μαζί, νομίζω, πως μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε τώρα σε τέτοια βήματα. Σίγουρα θα τα υποστήριζα και αυτό μας δείχνει επίσης και η μελέτη. Αλλά φυσικά, με μια μικρή προειδοποίηση στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ο ιός δεν θα παραιτηθεί και ότι ευχαρίστως θα ήθελε να εξαπλωθεί το καλοκαίρι. Πρέπει πολύ απλά να επαγρυπνούμε», τόνισε η Κλάιν παρά την αισιοδοξία της.

Η «Μελέτη του Λίμπεκ», είναι η πρώτη μελέτη στη Γερμανία η οποία, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας νερογενετικής, κατέγραψε επίσης την ανάπτυξη αντισωμάτων σε άτομα που έχουν αναρρώσει και έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, η αντίδραση των αντισωμάτων είναι πολύ διαφορετική. «Εκείνοι οι οποίοι εμβολιάστηκαν έχουν συνολικά υψηλότερη συγκέντρωση εξουδετερωτικών αντισωμάτων από εκείνους που ανέρρωσαν. Η σύνδεση όμως μεταξύ αντισωμάτων και προστασίας έναντι της λοίμωξης πρέπει ακόμη να αποδειχθεί από μελέτες», σύμφωνα με την ερευνήτρια.

Πηγή: RTL

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια έφτασαν στην Βρετανία – Την Τετάρτη θα συναντηθούν με τον Κάρολο
Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έχει προσκληθεί από τον βασιλιά Κάρολο και, όπως ορίζει το πρωτόκολλο για κάθε επίσημη κρατική επίσκεψη, θα φιλοξενηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ
Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στο ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια της Disneyland – Αποκλειστικό μήνυμα και προσωπικές αναμνήσεις
Στο τρέιλερ, ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρεται στο Space Mountain, το οποίο, όπως λέει, ήταν ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια στο πάρκο ενώ η Μέγκαν Μαρκλ προσθέτει: «Εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα σου»
Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι
Ο Συριακός στρατός απέσυρε τα βαρέα όπλα του από τον νότο – Το σχέδιο για τη Σουέιντα και η πιθανή συμφωνία με το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου είχε δηλώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η χώρα του διεξήγαγε συνομιλίες για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη νότια Συρία, από όπου αποσύρθηκαν τα βαρέα όπλα
Άνθρωποι στέκονται δίπλα σε ένα κατεστραμμένο πυροβολείο τανκ, μετά από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων μαχητών, σουνιτικών φυλών Βεδουίνων και κυβερνητικών δυνάμεων, στην πόλη Σουέιντα της Συρίας