Κόσμος

Ερντογάν: Απειλεί με απέλαση Γάλλους καθηγητές πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης

Στην Τουρκία του Ερντογάν Γάλλοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Galatasaray της Κωνσταντινούπολης ζητούν την ανανέωση των αδειών εργασίας, χωρίς αποτέλεσμα, κινδυνεύοντας με απέλαση. Η στάση των τουρκικών αρχών ερμηνεύεται ως αντίποινα στις επικρίσεις του Παρισιού προς την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Εν μέσω της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία καθηγητές του Πανεπιστημίου Galatasaray της Κωνσταντινούπολης κάλεσαν σήμερα, Τρίτη (23.02.2021) τις τουρκικές αρχές να τους χορηγήσουν άδειες εργασίας, έπειτα από καθυστέρηση πολλών μηνών.

«Ζητούμε την χορήγηση αδειών εργασίας που νομιμοποιούν την παραμονή των Γάλλων καθηγητών και τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν την αποστολή τους προς τους φοιτητές», δήλωσαν Γάλλοι και Τούρκοι καθηγητές, αναφέρεται σε κοινή τους ανακοίνωση που αναγνώσθηκε μπροστά από το Πανεπιστήμιο.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 50 Γάλλοι και Τούρκοι καθηγητές μαζί με φοιτητές που ενώθηκαν μαζί τους για να δείξουν την αλληλεγγύη τους. «Όλοι μαζί», έγραφε το πλακάτ που κρατούσαν.

Περίπου 15 Γάλλοι και Τούρκοι καθηγητές στερούνται εδώ και μήνες άδειες εργασίας, που ισοδυναμούν με άδειες παραμονής, από όταν το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK) έθεσε αιφνιδίως ως όρο για την χορήγηση άδειας εργασίας προχωρημένες γνώσεις της τουρκικής γλώσσας.

Το νέο κριτήριο, το οποίο οι καθηγητές ανακάλυψαν τον Δεκέμβριο 2020, μοιάζει ότι αποτελεί απάντηση σε αντίστοιχο μέτρο που επιβλήθηκε από το Παρίσι στους εκπαιδευτικούς και ιμάμηδες πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Τουρκία.

Ερντογάν: Το «lockdown» του Σουλτάνου

Χωρίς άδεια εργασίας, οι Γάλλοι καθηγητές βρίσκονται παρανόμως στην Τουρκία και μπορούν να απελαθούν ανά πάσα στιγμή.

Ορισμένοι δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν να κυκλοφορούν στον δρόμο φοβούμενοι τυχόν έλεγχο στοιχείων ταυτότητας.

Δεν μπορούν επίσης να φύγουν από την Τουρκία υπό την απειλή επιβολής μεγάλου προστίμου και απαγόρευσης εισόδου στην χώρα.

 

Η υπόθεση εντάσσεται σε μία συγκυρία υψηλής διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Γαλλία, που αντιπαρατίθενται σε μία σειρά υποθέσεων όπως η Λιβύη, η Συρία και η ανατολική Μεσόγειος.

Οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν οξείες αντιπαραθέσεις τους τελευταίους μήνες, με τον Ταγίπ Ερντογάν να φθάνει μέχρι του σημείου αμφισβήτησης της «ψυχικής υγείας» του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Κανένας πανεπιστημιακός και πολιτιστικός θεσμός δεν πρέπει να πλήττεται από πολιτικές εντάσεις», δήλωσαν οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Galatasaray, τονίζοντας ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί «σύμβολο της γαλλοτουρκικής φιλίας».

Το Πανεπιστήμιο Galatasaray ιδρύθηκε το 1992 με βάση διμερή συμφωνία ανάμεσα στους προέδρους Φρανσουά Μιτεράν και Τουργκούτ Οζάλ.

Πέντε χιλιάδες φοιτητές φοιτούν σήμερα στο Πανεπιστήμιο που θεωρείται φυτώριο της πνευματικής, οικονομικής και πολιτικής ελίτ της Τουρκίας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
29 παιδιά σκοτώθηκαν στον «πόλεμο» μεταξύ αντιπάλων καρτέλ στο Μεξικό - Τουλάχιστον 97 οι αγνοούμενοι
Ο πόλεμος μεταξύ των κληρονόμων του «Ελ Τσάπο» και της φράξιας του «Ελ Μάγιο» στην πολιτεία Σιναλόα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους, ενώ άλλοι 1.400 αγνοούνται
Εθνικοί φρουροί αποκλείουν μια περιοχή όπου ένα πτώμα βρίσκεται σε δρόμο στην πόλη Culiacan της πολιτείας Sinaloa
Θύμα ανθρωποκτονίας «απευθύνθηκε» στον δολοφόνο του μέσω βίντεο AI την ώρα της δίκης στις ΗΠΑ - «Σε μια άλλη ζωή, ίσως να ήμασταν φίλοι»
Το βίντεο σηματοδοτεί μια καινοτόμα χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο δικαστικό σύστημα, που αντιμετωπίζει την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία με ένα μείγμα έντονου ενδιαφέροντος και δέους
Το ολόγραμμα του δολοφονημένου Κρίστοφερ Πέλκι