Κόσμος

Έρχεται ο… «πράσινος» αυτοκινητόδρομος

Η Φινλανδία θέλει να κατασκευάσει τον πρώτο "πράσινο αυτοκινητόδρομο" του κόσμου.

Θα υπάρχουν σταθμοί φόρτισης με ηλεκτρική ενέργεια και βιοκαύσιμα που θα παράγονται από τους τοπικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων των απορριμάτων.

«Στόχος είναι δημιουργήσουμε το μοντέλο ενός οικολογικού αυτοκινητόδρομου, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει και σε διεθνές επίπεδο. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο τέτοιου τύπου, θα αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του σχεδίου Ακι Μαργιασβάαρα.

Το ζήτημα είναι να χρησιμοποιηθούν τα απορρήτου που παράγουν οι περιοχές από τις οποίες θα περνά ο αυτοκινητόδρομος για τη δημιουργία αιθανόλης και γενικότερα η καλύτερη εκμετάλλευση των πόρων των περιοχών αυτών για την παραγωγή επί τόπου της απαραίτητης ενέργειας για να κινούνται τα αυτοκίνητα.

Το σχέδιο αφορά τα 130 χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου που ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί και που θα συνδέει το Τούρκου στη δυτική ακτή της Φινλανδίας με την πόλη Βααλίμαα στα σύνορα με τη Ρωσία.

Η έκθεση για την πιθανότητα κατασκευής αυτού του πράσινου αυτοκινητόδρομου και το τελικό του κόστος θα είναι έτοιμη το Μάρτιο του 2011.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου θα αρχίσει το φθινόπωρο του 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2016, ενώ το κόστος του θα φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, όπως ελπίζει η φινλανδική πόλη Λοβίισα, που πρότεινε την κατασκευή του “πράσινου” άξονα και που έχει αναλάβει τη διαχείριση του σχεδίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Θρίλερ στη Νέα Υόρκη: 34χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος – Ύποπτος ο σύζυγός του
Το θύμα φέρεται πως είχε καταγγείλει τουλάχιστον 9 φορές τον σύζυγό του για ενδοοικογενειακή βία - Ο 40χρονος ισχυρίστηκε πως όντως τσακώθηκαν το προηγούμενο βράδυ και λίγες ώρες μετά τον βρήκε νεκρό
Άνδρες
Ο Νετανιάχου δεν σταματάει τον πόλεμο και σχεδιάζει τον πλήρη έλεγχο της Γάζας: «Επιχειρήσεις ακόμη και σε περιοχές όπου κρατούνται όμηροι»
«Η απόφαση ελήφθη, το Ισραήλ προχωρά στην κατάληψη της Γάζας», αναφέρουν ανώτατοι αξιωματούχοι - Κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας - Αβέβαιο το μέλλον των αμάχων
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 2
Ο Τραμπ μπλοκάρει το μποϊκοτάζ σε ισραηλινές επιχειρήσεις: Απειλεί πολιτείες πως θα χάσουν κονδύλια για φυσικές καταστροφές
Η απόφαση αυτή στοχεύει το κίνημα Boycott, Divestment, Sanctions- BDS, μια εκστρατεία που έχει σχεδιαστεί για να ασκήσει οικονομική πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να τερματίσει την κατοχή του στα εδάφη της Παλαιστίνης
Ντόναλντ Τραμπ