Κόσμος

Έβγαλαν το Παλάου από τη μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αφαιρέσουν το Παλάου, τη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, από τη λίστα της ΕΕ με τους φορολογικούς παραδείσους.

Η νήσος είχε προστεθεί στη μαύρη λίστα τον Μάρτιο καθώς κρίθηκε ότι οι φορολογικοί της κανόνες και πρακτικές δεν συμβάδιζαν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στην γκρίζα λίστα της ΕΕ το Παλάου

Αφού δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αλλαγές, οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να τη μεταφέρουν από τη μαύρη λίστα στη λεγόμενη γκρίζα, η οποία περιλαμβάνει περιοχές με χαμηλά πρότυπα διαφάνειας αλλά που έχουν στόχο να γίνουν περισσότερο διαφανείς, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ.

Στη μαύρη λίστα παραμένουν έξι άλλες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Ναμίμπια, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ και Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι.

Η μαύρη λίστα της ΕΕ καταρτίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ύστερα από την αποκάλυψη πρακτικών εκτεταμένης φοροαποφυγής που χρησιμοποιούσαν εταιρίες και ιδιώτες για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Αρχικά περιελάμβανε 17 περιοχές.

Οργανώσεις υπέρ της δίκαιης φορολόγησης και Ευρωπαίοι βουλευτές έχουν επικρίνει τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο συρρικνώνεται η λίστα αυτή καθώς και το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει χώρες που είναι γνωστές για πρακτικές φοροδιαφυγής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μασαγιόσι Σον: Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της SoftBank είναι ο αγαπημένος ξένος επενδυτής του Ντόναλντ Τραμπ
Τα μεγάλα στρατηγικά ανοίγματα της SoftBank στις ΗΠΑ έχουν αναδείξει τον όμιλο σε έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές στη χώρα - Ανάλυση των Financial Times
Μασαγιόσι Σον και Ντόναλντ Τραμπ
Κίνα: Το Πεκίνο ετοιμάζει μια γιγαντιαία στρατιωτική παρέλαση για να κάνει επίδειξη ισχύος στους αντιπάλους της
Η Κίνα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση στην ιστορία της – Πίσω από τα φουτουριστικά όπλα, ο στόχος είναι να προβληθεί ισχύς και αποτροπή, γράφει το πρακτορείο Reuters
Πρόβα πτήσης πριν από στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο, Κίνα
Γαλλία: Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 8 Σεπτεμβρίου – «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν να μην κάνουμε τίποτα»
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας έχει παρουσιάσει σχέδιο περικοπών άνω των 40 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο της αριστερής όσο και της δεξιάς αντιπολίτευσης
Francois Bayru 1
Η Ουκρανία καταγγέλλει τον σκηνοθέτη Γούντι Άλεν μετά την εμφάνισή του σε φεστιβάλ κινηματογράφου στη Ρωσία
Ο Αμερικανός κινηματογραφιστής κατηγορείται ότι εξυπηρετεί την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, αφού συμμετείχε διαδικτυακά σε φεστιβάλ στη Μόσχα και έκανε εγκωμιαστικά σχόλια για τον ρωσικό κινηματογράφο, σύμφωνα με το Politico
Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Γούντι Άλεν