Κόσμος

Ευρωπαϊκή καταδίκη στη Βουλγαρία που απαγόρευσε σε προφυλακισμένο να σπουδάσει

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα τη Βουλγαρία για την παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, το οποίο κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του 37χρονου (σήμερα) Βέλιο Βέλεφ κατά της Βουλγαρίας, ο οποίος ισχυριζόταν ότι κακώς οι βουλγαρικές αρχές του απαγόρευσαν να συνεχίσει τις σπουδές του στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενόσω ήταν προφυλακισμένος για 29 μήνες (από τον Οκτώβριο του 2004 που συνελήφθη) στις φυλακές της Στάρα Ζαγορά, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η εν λόγω απαγόρευση συνιστά παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο σημειώνει ότι οι λόγοι που επικαλέσθηκαν οι αρχές της Βουλγαρίας, για να δικαιολογήσουν την απαγόρευση συμμετοχής του Βέλεφ στο σχολείο της φυλακής, δεν ήταν σαφείς από νομικής και οικονομικής απόψεως.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι ναι μεν το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν υποχρεώνει να κράτη να δημιουργήσουν σχολεία για τους κρατούμενους, αλλά όταν – όπως στην περίπτωση των φυλακών Στάρα Ζαγορά –, υπάρχει ήδη σχολείο στη φυλακή, το να απαγορεύεται σε κρατουμένους να το παρακολουθούν συνιστά αυθαίρετο και παράλογο περιορισμό.

Καταδικάζοντας την Βουλγαρία το Δικαστήριο την υποχρέωσε να καταβάλλει 2.000 ευρώ αποζημίωση για μη χρηματική βλάβη στον Βέλεφ και 1.406 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων του δικηγόρου του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές 2014: Βουλγαρία:Πειστική νίκη της αντιπολίτευσης δείχνουν τα αποτελέσματα

Η βουλγαρική οικονομία αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,1% το α’ 3μηνο 2014

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η στιγμή που το Ισραήλ χτυπά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν - «Σκοτώσαμε τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης που χρηματοδότησε τη Χαμάς»
Ο Σαΐντ Ιζάντι, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Διεύθυνσης της Δύναμης Κουντς του Σώματος των Φρουρών «χρηματοδότησε και εξόπλισε τη Χαμάς πριν από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου» υποστηρίζει το Ισραήλ
Μια δορυφορική εικόνα δείχνει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν
16
Ο Τραμπ «αδειάζει» την Γκάμπαρντ: «Κάνεις λάθος πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο»
Ο Τραμπ αμφισβητεί τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και τη διευθύντριά τους, ενώ η Γκάμπαρντ αναδίπλωσε με νέα δήλωση για τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
6
Και ο στρατάρχης Χαφτάρ της Λιβύης ενάντια στην Ελλάδα με καταγγελία για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης
Τόσο η κυβέρνηση της Τρίπολης όσο πλέον και η κυβέρνηση της Βεγγάζης στη Λιβύη καταγγέλλουν την Ελλάδα για «παραβίαση δικαιωμάτων της Λιβύης στα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης»
Χαλίφα Χαφτάρ 24