Πέμπτη, 23 Μαΐ
26oC Αθήνα

Φιλιππίνες: Η Κάμαλα Χάρις επισκέφθηκε νησί κοντά σε ύδατα που διεκδικεί η Κίνα

Φιλιππίνες: Η Κάμαλα Χάρις επισκέφθηκε νησί κοντά σε ύδατα που διεκδικεί η Κίνα

Η Κάμαλα Χάρις επισκέφθηκε σήμερα (22.11.2022) νησί των Φιλιππίνων που βρίσκεται σε ύδατα που διεκδικεί η Κίνα, σε μια έκφραση στήριξης προς έναν μακρόχρονο σύμμαχο των ΗΠΑ και σε μια προσπάθεια απόκρουσης της αυξανόμενης επιρροής του Πεκίνου στην περιοχή.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι η πλέον υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Ουάσινγκτον που μεταβαίνει στο νησί Παλαουάν, το πιο κοντινό στο αρχιπέλαγος Σπράτλι, που βρίσκεται στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου υπάρχει διαμάχη μεταξύ του Πεκίνου και των γειτόνων του. Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν του συνόλου της θάλασσας αυτής και αγνοεί την απόφαση διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι διεκδικήσεις αυτές δεν έχουν καμία νομική βάση. Οι Φιλιππίνες, αλλά επίσης το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέϊ διεκδικούν ορισμένα αμφισβητούμενα τμήματα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, προκαλώντας έντονη διαμάχη.

Η Κάμαλα Χάρις συνάντησε ψαράδες και μέλη της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων και υπογράμμισε «τη σημασία του διεθνούς δικαίου, του απρόσκοπτου νόμιμου εμπορίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας». 

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι το ταξίδι της στο Παλαουάν τονίζει την ανάγκη τήρησης των διεθνών κανόνων στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο. Δήλωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον στο πλευρό των Φιλιππίνων απέναντι στον εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το ταξίδι αυτό έρχεται σε συνέχεια των χθεσινών διμερών συνομιλιών μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του προέδρου των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ στη Μανίλα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις