Κόσμος

Φόβοι για χτύπημα του ISIS στην Ευρώπη μετά την απώλεια εδαφών

Το Ισλαμικό Κράτος θα αποπειραθεί να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες σε ευρωπαϊκά κράτη σε αντίποινα για τις απώλειες που έχει υποστεί στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκονται υπό πολιορκία τα προπύργιά της οργάνωσης τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία από τις ιρακινές δυνάμεις και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), που υποστηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μετέδωσαν ΜΜΕ σήμερα, επικαλούμενα πηγές σε υπηρεσίες πληροφοριών.

Το ΙΚ επιδιώκει να διαπράξει νέες τρομοκρατικές ενέργειες προκειμένου να τονωθεί το ηθικό των υποστηρικτών και των μελών του και η πρόσφατη ομιλία του ηγέτη του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι—έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο απουσίας—κατά την οποία κάλεσε τους οπαδούς του να συνεχίσουν να πολεμούν είναι μια από τις ενδείξεις ότι η τρομοκρατική οργάνωση ενδέχεται να σχεδιάζει επιθέσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ABC.

Οι εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη, όπως οι αθλητικές διοργανώσεις, οι συναυλίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι αεροπορικές πτήσεις είναι πιθανόν στόχοι πιθανών επιθέσεων των τζιχαντιστών.

Η Ισπανία διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς περίπου 200 άνθρωποι που εγκατέλειψαν την επικράτειά της για να ενταχθούν στο ΙΚ στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο ισπανικό έδαφος μετά την ήττα της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Μέση Ανατολή, ενώ άλλοι 2.000 τζιχαντιστές ενδέχεται να φθάσουν στο ισπανικό έδαφος από το Μαρόκο, πρόσθεσε η ίδια εφημερίδα.

Το ΙΚ, που έχει τεθεί εκτός νόμου από τις αρχές πολλών χωρών, έχει αναλάβει την ευθύνη για πολυαίμακτες επιθέσεις σε κράτη της Ευρώπης από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα, εκ των οποίων οι πιο πολύνεκρες διαπράχθηκαν στη Νίκαια την 14η Ιουλίου και στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου, με 85 και 130 νεκρούς αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Η επιμονή του Τραμπ έφερε την εκεχειρία στη Γάζα αλλά κανείς δεν ξέρει αν ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει τελειώσει
Ο Αμερικανός Πρόεδρος οραματίζεται μία ριζικά μεταμορφωμένη Μέση Ανατολή, όπου οι ιστορικές έχθρες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Άραβες γείτονές του θα τερματιστούν οριστικά
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διεθνή Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Ρίγη συγκίνησης και δάκρυα χαράς στην επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς – Ρίχτηκαν στις αγκαλιές των δικών τους
Η διαδικασία επιστροφής θα ολοκληρωθεί με την παράδοση των λειψάνων που ανήκουν στους 28 νεκρούς ομήρους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν από τις φρικαλεότητες της ένοπλης παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης
Ο απελευθερωμένος Ισραηλινός όμηρος, Eitan Abraham Mor, που κρατούνταν από τις 7 Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα, αγκαλιάζει ξανά τα αγαπημένα του πρόσωπα
2