Κόσμος

Φουκουσίμα: Πάγωσε ο χρόνος στη ζώνη αποκλεισμού – Φοβερές εικόνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Σκηνές από την ταινία "The Walking Dead" θυμίζει η ζώνη αποκλεισμού στη Φουκουσίμα, όπου το 2011 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά το Τσερνόμπιλ το 1986. Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν μια έκταση 12,5 μιλίων μετά τις προειδοποιήσεις για επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας, αφήνοντας πίσω τις περιουσίες τους. Στο σημείο έχει πλέον δημιουργηθεί μια κατάφυτη έρημος.

Προϊόντα βρίσκονται ακόμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στους σχολικούς πίνακες υπάρχουν ακόμα τα μαθήματα της ημέρας και αυτοκίνητα έχουν εγκαταληφθεί σε λωρίδες κυκλοφορίας. Τα πάντα μοιάζουν να έχουν παγώσει στον χρόνο. Σήμερα 20.000 εργαζόμενοι καθαρίζουν πόλεις και χωριά δρόμο δρόμο και σπίτι σπίτι. Οι τοίχοι και οι στέγες όλων των κτιρίων ψεκάζονται σε μια προσπάθεια να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στην πατρίδα τους.

Από τους 160.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν το σημείο, οι 120.000 δεν έχουν μπορέσει να επιστρέψουν, ενώ ορισμένες περιοχές θεωρούνται ακόμα πάρα πολύ επικίνδυνες. Ο επαγγελματίας φωτογράφος και κινηματογραφιστής από την Πολωνία Arkadiusz Podniesinski επισκέφτηκε τη Φουκουσίμα τον περασμένο μήνα για να δει με τα μάτια του τα αποτελέσματα της καταστροφής.

“Στόχος μου ήταν να παρουσιάσω την πραγματική κατάσταση της ζώνης αποκλεισμού. Οι Futaba, Namie και Tomioka είναι πόλεις – φαντάσματα. Η κενότητά τους είναι τρομακτική και αποτυπώνουν μια τραγωδία που έπληξε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Όταν μπήκα στη ζώνη αποκλεισμού, το πρώτο πράγμα που παρατήρησα ήταν το τεράστιο έργο απολύμανσης. Αυτός ήταν ένας τρόπος για να βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα χωρίς να επηρεαστώ από οποιαδήποτε αίσθηση που δημιουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την κυβερνητική προπαγάνδα ή τους πυρηνικούς λομπίστες που προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις συνέπειες της καταστροφής”, σημείωσε ο 43χρονος.

Οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. “Δεν πιστεύουν τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι σε 30 χρόνια από τώρα θα φύγουν οι σάκοι που περιέχουν ραδιενεργά απόβλητα. Ανησυχούν ότι τα ραδιενεργά απόβλητα θα μείνουν για πάντα εκεί”.

Πολλές περιοχές στη ζώνη αποκλεισμού είναι κλειστές για τους επισκέπτες. Είναι απαραίτητο να φορά κανείς κατάλληλα ρούχα και εξοπλισμό. Ο Πολωνός φωτογράφος αν και απέκτησε πρόσβαση σε ένα μεγάλο μέρος της ζώνης καταστροφής στη Φουκουσίμα, δεν μπόρεσε να περάσει σε κόκκινες ή πορτοκαλί ζώνες και δηλώνει πως θέλει να επιστρέψει.

Πηγή: Dailymail

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα