Κόσμος

Γαλλία: Αφαιρούν από την Πον Ντεζ Αρ “λουκέτα αγάπης” 45 τόνων

Από την ερχόμενη Δευτέρα, οι δημοτικές αρχές του Παρισιού θα αφαιρέσουν τα εκατοντάδες χιλιάδες "λουκέτα της αγάπης" που κρέμονται από την περίφημη γέφυρα του Σηκουάνα Πον ντεζ Αρ, η οποία πέρυσι λύγισε κάτω από το βάρος τους.

Η Πον ντεζ Αρ είναι γνωστή σ’ ολόκληρο τον κόσμο για τα “λουκέτα της αγάπης” που τα ζευγάρια κλειδώνουν κατά μήκος του παραπέτου και μετά πετούν το κλειδί στο ποτάμι. Πέρυσι όμως ένα μέρος τη κιγκλιδώματος της γέφυρας κατέρρευσε υπό το βάρος του μετάλλου, χωρίς πάντως να προκαλέσει θύματα.

“Υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, κίνδυνος για την ασφάλεια των επισκεπτών”: η δημαρχία του Παρισιού αποφάσισε για τους λόγους αυτούς να αφαιρέσει οριστικά, από τη Δευτέρα, τα λουκέτα από τη γέφυρα.

“Θα αφαιρέσουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο λουκέτα, δηλαδή 45 τόνους”, εξηγεί ο Μπρουνό Ζουλιάρ, πρώτος αντιδήμαρχος του Παρισιού, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του “γι’ αυτή την ασχήμια”. Σε πρώτη φάση η δημαρχία θα αντικαταστήσει το κιγκλίδωμα και τις ξύλινες επιφάνειες με “έργα πολλών καλλιτεχνών” και στη συνέχεια θα εγκαταστήσει από το φθινόπωρο “βιτρό”, διευκρίνισε.

“Είναι λίγο βλακώδες και κρίμα”, λέει ο 57χρονος Ζαν που περπατάει πάνω στη γέφυρα αγκαζέ με τη σύντροφό του, τη 42χρονη Μαριόν. “Είναι ένα σύμβολο το να βάζεις λουκέτο για να σφραγίσεις την αγάπη σου πάνω σ’ αυτή τη γέφυρα, εδώ στο Παρίσι, την πόλη των ερωτευμένων”, λέει ο τουρίστας αυτός που ήρθε από τη νότια Γαλλία.

“Θα μπορούσαν να μαζέψουν όλα τα λουκέτα και να τα συγκεντρώσουν, να κάνουν ένα είδος αγάλματος ή μνημείου”, λέει από την πλευρά του ο Γκιγέρμο, ένας 33χρονος Αργεντινός που ήταν έτοιμος να κλειδώσει ένα λουκέτο με την ευχή να παντρευτεί το κορίτσι του.

Για τον Βενσάν Ζουανό, ξεναγό που συνοδεύει δύο ζευγάρια από τις Φιλιππίνες, “δεν υπάρχει περίπτωση να ειδοποιηθούν τα γκρουπ των τουριστών”. “Τους επόμενους, θα τους πάω στην Πον Νεφ”, σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων, για να καταθέσουν τα λουκέτα τους “γύρω από το άγαλμα του Ερρίκου 4ου”, λέει αστειευόμενος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γαλλία: Προφυλακίστηκε ο πατέρας που κρατούσε φυλακισμένο το 9χρονο παιδί του μέσα σε ένα βαν για πάνω από έναν χρόνο
«Ήταν γυμνό, ξαπλωμένο σε εμβρυϊκή στάση, σκεπασμένο με μια κουβέρτα πάνω σε ένα σωρό από σκουπίδια και κοντά σε περιττώματα», ανέφερε ο εισαγγελέας
Outside view of the building where a 9-year-old boy was rescued this week after living locked in his father's utility van since 2024, in Hagenbach, Eastern France, Saturday, April 11, 2026.
Φον ντερ Λάιεν: Το συνεχιζόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ είναι πολύ επιζήμιο – Να ληφθούν στοχευμένα μέτρα κατά της ακρίβειας στην ενέργεια
Η ένταση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα το συνεχιζόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες σε διεθνές...
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν