Κόσμος

Γαλλία – Δημοσκόπηση: “Βλέπει” πλειοψηφία ο Μακρόν

Η στήριξη προς το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αυξάνεται πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Και αυτό προκαλεί ελπίδες στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας πως θα μπορέσει να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική στήριξη για τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι στους 10 Γάλλους ψηφοφόρους ελπίζουν ότι ο Μακρόν θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive διαπίστωσε ότι το κόμμα του Μακρόν, La République En Marche!, μαζί με τους πολιτικούς του συμμάχους, αναμένεται να συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό ψήφων κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση στις 11 Ιουνίου. Από τους 4.600 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση, το 32% απάντησαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν το κόμμα του Μακρόν.

Το ποσοστό αυτό είναι κατά 3% υψηλότερο σε σχέση με παρόμοια δημοσκόπηση στις 11 Μαΐου και κατά 6% υψηλότερο σε σχέση με δημοσκόπηση της 7ης Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που ο Μακρόν επικράτησε της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λε Πεν και εξελέγη νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Με βάση το γαλλικό εκλογικό σύστημα, αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση, οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο στις 18 Ιουνίου.

Η δημοσκόπηση της Harris δεν κάνει προβλέψεις για το τι ενδεχομένως να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση ή πόσες έδρες αναμένεται να εξασφαλίσει το κάθε κόμμα.

Η έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής τηλεόρασης διαπίστωσε ότι η υποστήριξη για τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς και για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο τοποθετείται στο 19% για το καθένα, δηλαδή μια ποσοστιαία μονάδα πιο κάτω από δημοσκόπηση της 11ης Μαΐου.

Στην πρόθεση ψήφου, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς “Ανυπόκτακτη Γαλλία”, του Ζαν Λυκ Μελανσόν, αύξησε τις δυνάμεις του κατά 1%, στο 15%, ενώ οι Σοσιαλιστές μείωσαν τις δυνάμεις τους κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 6%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά κατά το διάστημα 15-17 Μαΐου μετά την ανακοίνωση από τον Μακρόν του ονόματος του νέου πρωθυπουργού, του Εντουάρ Φιλίπ, και πριν από την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες