Κόσμος

Γαλλία: Διορθώθηκε ο όρος «μακεδονικός» για κρασιά που παράγονται στη Βόρεια Μακεδονία

Στην αντικατάσταση της παράτυπης αναφοράς του όρου «μακεδονικός οίνος» και «μακεδονικός αμπελώνας» για κρασιά που παράγονται στη Βόρεια Μακεδονία, προχώρησαν οι διοργανωτές του διεθνούς διαγωνισμού οίνου «Citadelles du Vin» στη Γαλλία, όταν το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι εντόπισε τις σχετικές φράσεις σε προωθητικό υλικό της διοργάνωσης.

«Λόγω του ότι ο όρος “Μακεδονία” αποτελεί Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη της Ελλάδας (ΠΓΕ Μακεδονία) για οίνους που παράγονται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μακεδονίας, οι ανωτέρω αναφορές παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο, που αφορά το καθεστώς των αναγνωρισμένων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων, και οι ελληνικές αρχές (Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) προέβησαν στις απαραίτητες παρεμβάσεις στους διοργανωτές του διαγωνισμού, αλλά και σε λοιπούς φορείς και υπηρεσίες της Γαλλίας. Οι ανωτέρω παρεμβάσεις έφεραν αποτέλεσμα, καθώς ο διοργανωτής διόρθωσε τις παράτυπες αναφορές με άλλες προβλεπόμενες (“οίνοι – αμπελώνες της Βόρειας Μακεδονίας“)» αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ένωσης οινοπαραγωγών «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αυτή η επιτυχία έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών του “Παρατηρητηρίου προστασίας οίνων ΠΓΕ Μακεδονία” σε Πολωνία και Σλοβενία, όπου στην μεν πρώτη περίπτωση επετεύχθη η αποτελεσματική προστασία της ΠΓΕ, στη δε δεύτερη οι προσπάθειες συνεχίζονται σε δικαστικό επίπεδο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Ιράν να κλείσει τις πόρτες στους επιθεωρητές του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας
«Η Τεχεράνη είχε τη δυνατότητα να κάνει πίσω και να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών
Μασούντ Πεζεσκιάν
«Τρέμει» η Ιαπωνία: Σχέδιο πρόληψης για «μεγασεισμό» που σαρώνει την τάφρο Nankai κάθε 100 χρόνια
Η τάφρος Nankai θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον πλανήτη, με τον τελευταίο σεισμό τέρας να καταγράφεται το 1946 - Εκτιμώμενος αριθμός θυμάτων που θέλει να μειώσει η Ιαπωνία κατά 80% ανέρχεται στους 298.000
Μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία το 2011