Κόσμος

Γαλλία: «Η λεηλασία έργων τέχνης είναι έργο εγκληματιών και Ευρωπαίων αποικιοκρατών»

Εκτενές δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Όταν τα μουσεία πρέπει να επιστρέψουν παράνομα αποκτημένα έργα τέχνης» δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα La Croix.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η λεηλασία έργων τέχνης είναι κυρίως έργο εγκληματιών, αλλά και των Ευρωπαίων αποικιοκρατών του 19ου αιώνα και ότι σήμερα τα μουσεία αναγκάζονται να επιστρέψουν ορισμένα κομμάτια στις χώρες προέλευσής τους.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ειδικότερα στην υπόθεση του πρώην προέδρου του Λούβρου, Ζαν Λικ Μαρτινέζ, που κατηγορείται ότι συμμετείχε σε διακίνηση αρχαιοτήτων που λεηλατήθηκαν στη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ των κλεμμένων αρχαιοτήτων που επισημαίνονται από το ρεπορτάζ βρίσκεται ο κρατήρας του Ευφρονίου, στολίδι της αρχαίας Ελλάδας, που λεηλατήθηκε από έναν ετρουσκικό τάφο όχι μακριά από τη Ρώμη, και αποκτήθηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (MET) στη Νέα Υόρκη το 1972 για σχεδόν 8 εκατομμύρια σημερινά ευρώ. Επίσης, άγαλμα της θεάς Περσεφόνης στον ‘Αδη κλεμμένο από τη Σικελία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αράχνες–«ζόμπι»: Ο μύκητας που προκαλεί τρόμο και θυμίζει το The Last of Us
Μύκητας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μετατρέπει αράχνες σε πραγματικά «ζόμπι», ένα φαινόμενο που τρομάζει κατοίκους και κηπουρούς σε όλο τον κόσμο, ενώ θυμίζει το σύμπαν της σειράς The Last of Us, γράφει η Wall Street Journal
Αράχνη
Τουρκικά λιμάνια ζητούν από τα πλοία να δηλώσουν ότι δεν έχουν σχέση με το Ισραήλ
Η εξέλιξη έρχεται λίγους μήνες μετά την απόφαση της Άγκυρας να διακόψει τις εμπορικές συναλλαγές με το Τελ Αβίβ, οι οποίες υπολογίζονταν σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, λόγω του πολέμου στη Γάζα
Λιμάνι στην Τουρκία