Κόσμος

Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία βάζουν μπροστά την κατασκευή αγωγού υδρογόνου ύψους 2,5 δισ. ευρώ

Η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θέλουν να ξεκινήσουν την κατασκευή ενός αγωγού «πράσινου» υδρογόνου ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Μασσαλία ύψους 2,5 δισ. Ευρώ. Η ανακοίνωση του προγράμματος έγινε σήμερα στην σύνοδο κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών του νότου στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Το πρόγραμμα για την κατασκευή του αγωγού, H2Med, που ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα στο Αλικάντε από Γάλλους Ισπανούς και Πορτογάλους, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2030 και θα κοστίσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ, όπως είπαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να έχει «ολοκληρωθεί έως το 2030», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα στο τέλος συνεδρίασης της συνόδου κορυφής των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σχέδιο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Δεκεμβρίου

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως το κόστος κατασκευής του H2Med αναμένεται «να πλησιάσει τα 2,5 δισ. ευρώ». Ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει το 2030 περίπου δύο εκατομμύρια τόνους υδρογόνου ετησίως, διευκρίνισε επίσης.

Το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί του καθεστώτος του «προγράμματος κοινής ωφελείας» και κατά συνέπεια των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, πρόσθεσε ο Μακρόν.

Παρούσα στη συνάντηση των ηγετών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «χαιρέτισε θερμά» τη συμφωνία αυτή μεταξύ των τριών χωρών, η οποία «βαίνει προς την ορθή κατεύθυνση».

Αυτός ο υποβρύχιος αγωγός Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλία, αναμένεται να επιτρέψει να διοχετευθεί το λεγόμενο «πράσινο» υδρογόνο – επειδή παράγεται με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια – από την Ιβηρική χερσόνησο, η οποία φιλοδοξεί να γίνει ένας «πρωταθλητής» αυτής της ενέργειας του μέλλοντος, προς τη Γαλλία και το βορρά της ΕΕ.

Ανταγωνιστικό το πράσινο υδρογόνο

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα υπογράμμισε το γεγονός ότι ο νέος αγωγός H2Med θα χρησιμεύει για να διοχετεύεται αποκλειστικά «πράσινο υδρογόνο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ανανεώσιμο καύσιμο που θα παράγεται στην Ιβηρική χερσόνησο θα είναι «ιδιαίτερα ανταγωνιστικό».

Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το «MidCat», που είχε αρχίσει το 2003 για να συνδεθούν μέσω των Πυρηναίων τα δίκτυα αερίου της Γαλλίας και της Ισπανίας, όμως τελικά εγκαταλείφθηκε εξαιτίας έλλειψης οικονομικού ενδιαφέροντος, της αντίθεσης των οικολόγων και αυτής του Παρισιού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το πρώτο 24ωρο του Νικολά Σαρκοζί στη φυλακή: Έκανε γυμναστική και άρχισε να γράφει το βιβλίο του – Δύο φύλακες ασφαλείας σε γειτονικό κελί για την προστασία του
Ο δικηγόρος του περιέγραψε μία «δύσκολη» πρώτη μέρα για τον Σαρκοζί - «Όλοι οι κρατούμενοι κάνουν θόρυβο, φωνάζουν, χτυπούν στους τοίχους»
Νικολά Σαρκοζί
Ντόναλντ Τραμπ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης πιθανόν μου οφείλει πολλά χρήματα ως αποζημίωση
Οι δικηγόροι του ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα αξιώνουν κάπου 230 εκατομμύρια δολάρια από το υπουργείο ως αποζημίωση για ομοσπονδιακές έρευνες σε βάρος του πριν από την εκλογή του για δεύτερη θητεία
Ντόναλντ Τραμπ
Επέστρεψαν στο Ισραήλ οι σοροί του ιδρυτή του κιμπούτς Νιρ Οζ και ενός 38χρονου υπαξιωματικού
Ο Ταμίρ Αντάρ, υπαξιωματικός 38 ετών, σκοτώθηκε όταν έγινε στο νότιο Ισραήλ η έφοδος της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, ενώ ο Άριε Ζαλμάνοβιτς, 85 ετών όταν πέθανε, ήταν αγρότης, εκ των ιδρυτών του κιμπούτς Νιρ Οζ
Οι δύο νεκροί όμηροι που αναγνωρίστηκαν