Κόσμος

Γαλλία: Πήρε “κεφάλι” ο Μακρόν – Πιο δημοφιλής από τους υποψήφιους Προέδρους

Ο κεντρώος πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είναι για πρώτη φορά πιο δημοφιλής σε σχέση με τον συντηρητικό αντίπαλό του Φρανσουά Φιγιόν στην κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Odoxa για λογαριασμό του περιοδικού L'Express και του ραδιοφωνικού δικτύου France Inter.

Ο Μακρόν διετέλεσε υπουργός Οικονομίας επί προεδρίας του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ μέχρι που παραιτήθηκε φέτος για να ιδρύσει το δικό του πολιτικό κίνημα και να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές του επόμενου έτους.

Στη δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Μακρόν εμφανίζεται να είναι ο πιο δημοφιλής από τους 25 γάλλους πολιτικούς με ποσοστό αποδοχής 35%, όμοιο με εκείνο που είχε πριν από ένα μήνα.

Το ποσοστό αυτό τον φέρνει στην πρώτη θέση κι ακολουθεί ο Αλέν Ζιπέ με 33% –και απώλειες 4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση– κι έπεται ο Φιγιόν με 31%, η δημοτικότητα του οποίου έπεσε 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση.

Στο τέλος Νοεμβρίου ο Φιγιόν επικράτησε του Ζιπέ στις προκριματικές για το προεδρικό χρίσμα του συντηρητικού κόμματος.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν, της οποίας η δημοτικότητα αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα κι ανήλθε στο 27%.

Οι δημοσκοπήσεις σχετικά με τις προθέσεις των ψηφοφόρων εμφανίζουν τον Φιγιόν και την Λεπέν στην πρώτη και δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον επόμενο Απρίλιο και τους ίδιους να φθάνουν στον δεύτερο γύρο τον Μάιο με τον Φιγιόν πιθανό νικητή με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η δημοσκόπηση της Odoxa διεξήχθη ανάμεσα σε 995 ερωτηθέντες στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στη Γάζα: Οι IDF δημοσίευσαν σοκαριστικά βίντεο με μέλη της «Μονάδας Βέλος» να βασανίζουν Παλαιστίνιους – Σκληρές εικόνες
Ένα από τα βίντεο δείχνει τον βάναυσο ξυλοδαρμό δύο αντρών, τους οποίους σέρνουν στο έδαφος σφαδάζοντας με τους IDF να δηλώνουν ότι πρόκειται για τη «Μονάδα Βέλος, τους εκτελεστές της Χαμάς»
Μονάδα Βέλος
Ο δύσκολος δρόμος προς την συμφωνία για την Γάζα: Το Ισραήλ κατά της Τουρκίας, τα σχέδια του Ερντογάν και ο τελευταίος λόγος στον Τραμπ
Για την συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες είχε αρχικά ασκηθεί βέτο από το Ισραήλ, αλλά ο Τραμπ πίεσε το Ισραήλ να επιτρέψει τη συμμετοχή της Άγκυρας
Ο Τραμπ και ο Ερντογάν
Βίρτζίνια Τζιούφρε: «Τα ιδιωτικά τζετ του Έπσταϊν ήταν ιπτάμενα μέσα trafficking», «ήθελε να λογοδοτήσουν όλοι οι άνδρες» λέει η συγγραφέας του βιβλίου της
Η δημοσιογράφος που βοήθησε την Τζιουφρέ για τη συγγραφή του βιβλίου «Nobody's Girl» ζητά από τον πρίγκιπα Άντριου να μοιραστεί όλα όσα γνωρίζει για τον παιδεραστή
Το βιβλίο της Βιρτζίνια Τζουφρέ