Κόσμος

Γαλλία: Τέλος η χρήση μάσκας για όσους διαθέτουν υγειονομικό πιστοποιητικό

Η χρήση της μάσκας για την αποφυγή της διασπορά τους κορονοϊού δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική στη Γαλλία στους κινηματογράφους, τα μουσεία και σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Το μόνο που θα χρειάζεται είναι οι πολίτες να επιδεικνύουν το υγειονομικό πιστοποιητικό τους. 

«Εκεί όπου υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό» κατά του κορονοϊού, οι πολίτες «θα μπορούν να βγάλουν τη μάσκα», εκτός κι αν υπάρχει αντίθετη οδηγία από τις τοπικές αρχές ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση. Αυτό δήλωσε σήμερα, Τρίτη 20 Ιουλίου, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, πριν ξεκινήσει η εξέταση νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική πλέον διότι το υγειονομικό πιστοποιητικό υποδηλώνει ότι «είμαστε σίγουροι πως όλοι όσοι εισέρχονται είναι εμβολιασμένοι πλήρως ή έχουν πολύ πρόσφατο τεστ που είναι αρνητικό».

Το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όπου ορίζεται επίσης ότι σε χώρους με δυναμικότητα από 50 άτομα και πάνω θα πρέπει να επιδεικνύεται το υγειονομικό πιστοποιητικό. Αυτό το τελευταίο θα είναι υποχρεωτικό σε πολιτιστικούς χώρους (κινηματογράφους, μουσεία, θέατρα κ.λπ.) από αύριο.

Ωστόσο σε αντίθεση με το κοινό που θα έχει πρόσβαση σε αυτούς, οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους χώρους θα πρέπει να φορούν μάσκα.

«Η χρήση μάσκας παραμένει κανόνας στην επιχείρηση. Καθώς το πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό από τις 30 Αυγούστου για τους υπαλλήλους (στους χώρους που υπόκεινται στο πιστοποιητικό), δεν προβλέπεται προς το παρόν να καταργηθεί για τους εργαζομένους», σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Το τέλος της υποχρέωσης της μάσκας για τους πολίτες σε αυτούς τους χώρους «θα βελτιώσει σταδιακά την καθημερινότητα των Γάλλων», δήλωσε ο Βεράν.

«Κακή ιδέα» λένε οι επιστήμονες

Αντίθετα, η γνωστή επιδημιολόγος Ντομινίκ Κοσταγκλιολά λέει ότι άκουσε την απόφαση με έκπληξη. «Είναι κακή ιδέα», είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περιοριστικά μέτρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία και «όχι να αίρουμε συγκεκριμένα μέτρα όταν βάζουμε άλλα στη θέση τους».

Υπό τον αντίκτυπο του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που είναι περισσότερο μεταδοτικό, η επιδημία βρίσκεται και πάλι σε ανοδική πορεία στη Γαλλία, σε τέτοιο βαθμό που η κυβέρνηση πλέον κάνει λόγο για τέταρτο κύμα.

Σε εθνικό επίπεδο, ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων σε διάστημα 7 ημερών ξεπερνά τις 8.000, συγκριτικά με μόλις 1.850 στα τέλη Ιουνίου.

«Είμαστε μεταξύ 100 και 130% αύξησης σε μία εβδομάδα», δήλωσε ο Βεράν.

Η γαλλική κυβέρνηση φοβάται ότι αυτή η αύξηση, που πλήττει κυρίως τους νέους, θα καταλήξει στους ηλικιωμένους ή ευπαθείς πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί και θα οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών.

«Οι (νοσοκομειακοί) δείκτες μας, παρόλο που μένουν αρκετά χαμηλοί, έχουν αρχίσει να αυξάνονται», προειδοποίησε ο υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα θεωρία για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν: Μεθυσμένο ζευγάρι φέρεται να τη σκότωσε σε τροχαίο και να έκρυψε το πτώμα
Γειτόνισσα του ζευγαριού είχε πει στην αστυνομία ότι τους άκουσε να κωπηλατούν μία μέρα μετά την εξαφάνισης της Μαντλίν και ότι άκουσε τον άνδρα να φωνάζει «Γιατί την έφερες;» ξανά και ξανά
Η Μαντλίν ΜακΚάν
Ο Χαλίφα Χαφτάρ και το σκληρό πόκερ με το τουρκολιβυκό μνημόνιο – «Ούτε το εγκρίνει ούτε το απορρίπτει αυτή τη στιγμή»
Μόλις πριν από λίγο καιρό, θα ήταν αδιανόητο για την ανατολική Λιβύη που ελέγχεται από τον Χαφτάρ να εξετάσει το ενδεχόμενο υπογραφής ναυτιλιακής συμφωνίας με την Τουρκία
Χαλίφα Χαφτάρ 11
Ο Ισραηλινός στρατός πολιορκεί περιοχή στη Γάζα όπου κρατείται ο όμηρος Ζανγκάουκερ – «Δεν θα τον πάρετε ζωντανό» λέει η Χαμάς
«Διαφυλάξαμε τη ζωή του επί 20 μήνες· αν αυτός ο αιχμάλωτος σκοτωθεί κατά την προσπάθεια απελευθέρωσής του, υπεύθυνος για τον θάνατό του θα είναι ο στρατός κατοχής» τονίζει η Χαμάς
H Einav Zangauker μητέρα του ομήρου Matan Zangauker κρατάει πλακάτ με φωτογραφία του γιου της
2
Η Ουκρανία φλέγεται: Η Ρωσία βομβάρδισε το Χάρκοβο με 206 drones και 9 πυραύλους - Εφιαλτικές εικόνες από τις φονικές εκρήξεις
Από την «πιο ισχυρή ρωσική επίθεση από την έναρξη του πολέμου» στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 22 τραυματίστηκαν
Διασώστες απομακρύνουν μία γυναίκα που τραυματίστηκε όταν ρωσικό drone χτύπησε ένα κτίριο
8
Ντόναλντ Τραμπ για Έλον Μασκ: «Ο καημένος έχει πρόβλημα» – Στο μικροσκόπιο τα συμβόλαια με τις επιχειρήσεις του δισεκατομμυριούχου
Στα άκρα η κόντρα των δύο πρώην συμμάχων με τον Αμερικανό πρόεδρο να προσπαθεί να ξεφορτωθεί το κόκκινο Tesla και τον δισεκατομμυριούχο να οραματίζεται νέο κόμμα στις ΗΠΑ
Ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο 3