Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Γαλλία – Βγήκαν μαχαίρια στην οικογένεια Λε Πεν! “Την έφαγε το Frexit”!

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Ήταν αναμενόμενο ότι μετά την ήττα, που μπορεί να ήταν αναμενόμενη αλλά όλοι στο Εθνικό Μέτωπο ονειρεύονταν ποσοστό 40% και άνω, θα έβγαιναν μαχαίρια. Και όσοι τα… περίμεναν, δεν διαψεύστηκαν. Ούτε καν από τον άνθρωπο που έκανε πρώτος την επίθεση.

Ο Ζαν Μαρί Λε Πεν, ο πρώτος ακροδεξιός πολιτικός (πριν από τη Μαρίν) που έφτασε να διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας (το 2002 κόντρα στον Ζαν Σιράκ) ήταν ο πρώτος που βγήκε να “κράξει” και μάλιστα δημόσια την ίδια του την κόρη! Κάποιοι περίμεναν την Μαριόν Μαρισάλ Λε Πεν, ανηψιά της Μαρίν και κατά πολλούς επόμενη ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος.

Αλλά ο μπαμπάς Λε Πεν φαίνεται πως περίμενε την κόρη του στη… γωνία. Ίσως δεν της έχει συγχωρέσει ποτέ πως αφού της έδωσε τα κλειδιά του κόμματος, εκείνη αποκήρυξε τον ίδιο και κάποιες από τις ιδέες του (όπως αυτή για το Ολοκαύτωμα).

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου μίλησε για την ήττα της κόρης του (στην οποία αναφέρθηκε ως “κυρία Λε Πεν”) και κυρίως για τα λάθη της. Ποια ήταν αυτά; Η εμμονή της με το Frexit! Όπως είπε, η εκστρατεία της κόρης του υπονομεύθηκε από τις προτάσεις της για αποχώρηση από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι τα προβλήματα του ευρώ, της Ευρώπης, των συντάξεων που έριξαν την εκστρατεία της κυρίας Λε ΠΕν, νομίζω», είπε ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν, ο οποίος αποπέμφθηκε από το κόμμα το 2015, με απόφαση της κόρης του.

«Νομίζω πως πρέπει να μιλήσουμε στη Γαλλία για τα πραγματικά προβλήματα, τα δημογραφικά προβλήματα, τα προβλήματα της μαζικής μετανάστευσης», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Όλα αυτά ενώ η ίδια η Μαρίν Λε Πεν, στην ομιλία της, ζήτησε εκ βάθρων ανανέωση του κόμματος και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Φλοριάν Φιλιπό, εξέφρασε την άποψη πως το κόμμα πρέπει να αλλάξει όνομα. Ίσως για να μην θυμίζει τον ιδρυτή του…

Και σε αυτό ο Ζαν Μαρί Λε Πεν αντέδρασε. «Πιστεύω πως πρέπει να μείνουμε πιστοί (…) στις βασικές αρχές του Εθνικού Μετώπου, οι οποίες επέτρεψαν σε αυτό το κίνημα να είναι το μοναδικό που δημιουργήθηκε τον 20ό αιώνα και το οποίο συνεχίζεται, κανένα άλλο». Και φυσικά επιτέθηκε στον Φιλιπό, χαρακτηρίζοντάς τον έναν από τους κύριους υπεύθυνους για την ήττα της Μαρίν Λε Πεν!

Όλα αυτά ενώ η Μαριόν Μαρισάλ Λε Πεν, η νεαρή ακροδεξιά πολιτικός που πολλοί πιστεύουν ότι θα διαδεχτεί τη θεία της στην ηγεσία του κόμματος. Εκείνη, πάντως, φρόντισε στις πρώτες ώρες της ήττας να σπεύσει να διαψεύσει όσους τη θέλουν να τα βάζει με τη Μαρίν Λε Πεν για να της… “φάει” την προεδρία του Εθνικού Μετώπου ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται στο μέλλον.

«Απορρίπτω κάθε προσπάθεια των ΜΜΕ που θέλουν να φέρουν αντιμέτωπη με τη Μαρίν Λε Πεν τις επόμενες μέρες» έγραψε στο twitter.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε