Κόσμος

Γαλλικές εκλογές: Η Λε Πεν κέρδισε 45 εκλογικές περιφέρειες στον β’ γύρο

Η Μαρίν Λεπέν κατέλαβε την πρώτη θέση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών σε 45 εκλογικές περιφέρειες, ενώ συγκέντρωσε πάνω από το 45% των ψήφων σε άλλες 66, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει των αποτελεσμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Από τις 45 εκλογικές περιφέρειες όπου η Μαρίν Λεπέν ξεπέρασε το 50%, οι οκτώ βρίσκονται στο Πα-ντε-Καλαί, επτά στο Νορ, τέσσερις στην Εν, τρεις στη Βαρ, δύο στην Κορσική, αλλά και μία στη Ρεϊνιόν.

Σε 13 εκλογικές περιφέρειες η Λεπέν μάλιστα ξεπέρασε ακόμη και το 55% των ψήφων, κάτι που θεωρείται ότι ενισχύει τις πιθανότητες εκλογής των υποψηφίων του Εθνικού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου.

Αυτές οι 13 εκλογικές περιφέρειες βρίσκονται στη βόρεια και τη βορειοανατολική Γαλλία: οι πέντε βρίσκονται στο Νορ, οι πέντε στο Πα-ντε-Καλαί, μία στην Εν, μία στο Σομ και μία στην Άνω Μάρνη.

Αυτά τα αποτελέσματα αφορούν τις 566 εκλογικές περιφέρειες από τις συνολικά 577, καθώς για τις ένδεκα στις οποίες ανήκαν οι Γάλλοι του εξωτερικού δεν δημοσιεύθηκαν στοιχεία.

Για τον Ντενί Πουιγιάρ, διευθυντή του παρατηρητηρίου της πολιτικής και κοινοβουλευτικής ζωής, συνδυάζοντας αυτά τα δεδομένα με εκείνα του πρώτου γύρου και εκείνα των περιφερειακών εκλογών του Δεκεμβρίου του 2015, προκύπτει ότι υπάρχουν «περίπου πενήντα εκλογικές περιφέρειες που μπορεί να κερδίσει» το FN, ένας αριθμός «που μπορεί να αυξηθεί σε περίπτωση τριγωνικών εκλογών» (σ.σ. «τριγωνικές» [triangulaires] αποκαλούνται οι εκλογικές αναμετρήσεις που κρίνονται στον β΄ γύρο με τη συμμετοχή τριών υποψηφίων).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερώσει από πριν τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για την επίθεση στο Ιράν αλλά όχι τους Δημοκρατικούς
Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων για τους βομβαρδισμούς. Δεν συνέβη το ίδιο και με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους
Το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική επίθεση στο Ιράν
Διάγγελμα Τραμπ: Αν το Ιράν δεν κάνει ειρήνη, οι μελλοντικές επιθέσεις θα είναι πολύ ισχυρότερες και πολύ πιο εύκολες
«Το Ιράν - ο νταής της Μέσης Ανατολής - πρέπει τώρα να κάνει ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι οι βασικές εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού της Τεχεράνης έχουν εξαλειφθεί πλήρως
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει διάγγελμα, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο και τον Υπουργό Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ