Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Γενοκτονία Αρμενίων: Ο Μπάιντεν προκάλεσε «σεισμό» στην Τουρκία – Τι φοβάται ο Ερντογάν

Γενοκτονία Αρμενίων: Ο Μπάιντεν προκάλεσε «σεισμό» στην Τουρκία – Τι φοβάται ο Ερντογάν
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ήταν 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) της 24ης Απριλίου 2021, όταν ο Τζο Μπάιντεν έγραψε ιστορία, ανακοινώνοντας ότι αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ανήμερα της θλιβερής επετείου. 

«Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε 106 χρόνια πριν σήμερα» είπε ο Μπάιντεν σε μία ιστορική δήλωση. «Αυτές τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία (…) Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά βεβαιωθείτε ότι αυτό που συνέβη δεν επαναλαμβάνεται ποτέ», ανέφερε, μεταξύ άλλων. (Διαβάστε εδώ όλη τη δήλωση του)

Click4more: Γενοκτονία Αρμενίων – Αναφορά Μπάιντεν… μαχαιριά στον Ερντογάν: «Κωνσταντινούπολη» και όχι «Istanbul»

Με αυτόν τον τρόπο, ο Τζο Μπάιντεν εκπλήρωσε την υπόσχεση που έδωσε στους Αρμένιους της Αμερικής στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους, και έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε τον όρο “γενοκτονία” μετά τον Ρόναλντ Ρήγκαν, ο οποίος είχε αναφερθεί στη «Γενοκτονία των Αρμενίων» σε μια διακήρυξη (1981) για τα θύματα του Ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

Ο… σεισμός στην Τουρκία

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση Μπάιντεν προκάλεσε… σεισμό στην Τουρκία, που το τελευταίο 24ωρο ήταν σε… αναμμένα κάρβουνα. Κι αυτό, διότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την παραμονή της “μαύρης” επετείου, του ανακοίνωσε την πρόθεση του να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. 

Click4more: Γενοκτονία Αρμενίων: Έξαλλη η κυβέρνηση Ερντογάν – Το μήνυμα του «σουλτάνου»

Η απόφαση “σταθμός” των ΗΠΑ ανοίγει πλέον το δρόμο και για περαιτέρω αναγνωρίσεις ή και προσφυγές σε ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι χαρακτηριστικό, πως η Jerusalem Post σε δημοσίευμα της προτρέπει τον Μπάιντεν να αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες των Ελλήνων και των Ασσύριων. 

Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να βρει τον τρόπο να… καλύψει το πλήγμα που υπέστη το κύρος και η εικόνα που έχει χτίσει τόσα χρόνια, στο εσωτερικό της χώρας του. Πλέον, το σημαντικό ερώτημα που προκύπτει και αποτελεί τη μεγάλη ανησυχία της τουρκικής κυβέρνησης είναι κατά πόσο – μετά την απόφαση Μπάιντεν- θα προσφύγουν στα αμερικανικά δικαστήρια συγγενείς των θυμάτων της Γενοκτονίας, ζητώντας αποζημιώσεις.  

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις