Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Γερμανία: Η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ δεν θα αναλάβει την καγκελαρία πριν από το 2021

Γερμανία: Η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ δεν θα αναλάβει την καγκελαρία πριν από το 2021

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, επικεφαλής του γερμανικού συντηρητικού κόμματος CDU, διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει να αναλάβει πρόωρα την καγκελαρία. Θα είναι η διάδοχος της Αγγελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύει στο φύλλο της που κυκλοφορεί η εφημερίδα Die Welt am Sonntag η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ τονίζει, ότι δεν θα επιδιώξει να αντικαταστήσει πρόωρα την αρχηγό της κυβέρνησης, πριν από το πέρας της θητείας της το 2021, δύο εβδομάδες πριν η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών κληθεί να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη πολιτική πρόκληση, τις ευρωεκλογές.

«Η καγκελάριος και η κυβέρνηση εξελέγησαν [για να κυβερνήσουν] καθ’ όλη την κοινοβουλευτική περίοδο και οι πολίτες σωστά αναμένουν να πάρουμε σοβαρά τη δέσμευση αυτή (…) Μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να εργαστώ για μια σκόπιμη αλλαγή [στην καγκελαρία] νωρίτερα», δηλώνει η Κραμπ-Καρενμπάουερ στην κυριακάτικη έκδοση της Βελτ.

Η «ΑΚΚ», όπως την αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης, ανέλαβε επικεφαλής της CDU τον Δεκέμβριο, μετά την αποχώρηση της Μέρκελ από την προεδρία του κόμματος. Η καγκελάριος έχει πει επανειλημμένα ότι θα παραμείνει στον θώκο της ως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2021. Όμως στα γερμανικά ΜΜΕ η σεναριολογία δίνει και παίρνει τους τελευταίους μήνες για το ενδεχόμενο η Μέρκελ να αποχωρήσει πρόωρα.

Για παράδειγμα, το φθινόπωρο, αν ο ήσσων εταίρος της στον κυβερνητικό «μεγάλο συνασπισμό», το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το ποσοστό του οποίου δεν σταματά να πέφτει στις δημοσκοπήσεις, αποφασίσει να βροντήξει την πόρτα. Ή ακόμα νωρίτερα, μετά τις ευρωεκλογές στα τέλη του μήνα, εάν η επίδοση των γερμανών συντηρητικών είναι κακή. Ή, πάλι το φθινόπωρο, αν η CDU καταγράψει κακό αποτέλεσμα σε κρατιδιακές εκλογές, δεδομένης της ανόδου της άκρας δεξιάς.

Παρότι η CDU αποπειράται στροφή στα δεξιά υπό την Κραμπ-Καρενμπάουερ, που επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική της Μέρκελ, ειδικά στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, η
ΑΚΚ διαβεβαιώνει πως η σχέση τους παραμένει «πάντοτε πολύ καλή, όπως πριν».

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι ο συνασπισμός με τους σοσιαλδημοκράτες ίσως αναδιαθρωθεί μετά τις ευρωεκλογές. «Έχουμε έναν συνασπισμό ο οποίος δεν είναι ενωμένος (…) δεν συνεργάζεται πάντα εύκολα», εξήγησε. Οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι πολύ ορατές επί παραδείγματι σε θέματα όπως η στέγη στις μεγάλες πόλεις, ή τα μέτρα για την αποτροπή της αλλαγής του κλίματος.

Με βάση δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο, οι συντηρητικοί πιστώνονται περί το 28% των προθέσεων ψήφου στις ευρωεκλογές, οι σοσιαλδημοκράτες μόλις 15% και οι Πράσινοι 19%.

Η 64χρονη Μέρκελ, που κυβερνά τη Γερμανία από το 2005, δεν έχει συμμετάσχει στην εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών ως τώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις