Κόσμος

Γερμανία προς Ερντογάν: Ξέχνα την απελευθέρωση της βίζας!

Μαστίγιο και καρότο από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προς την Τουρκία. Από τη μια κάλεσε την Άγκυρα να ξεχάσει την απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες της υπό τις παρούσες συνθήκες, από την άλλη εκτίμησε πως έχει υποβαθμιστεί το θέμα του πραξικοπήματος.

Μπορεί ο Ερντογάν να έχει απειλήσει ευθέως να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό αν δεν απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες αλλά η Γερμανία φαίνεται πως δεν προτίθεται να δώσει στον «σουλτάνο» ό,τι ζητά.

«Η απελευθέρωση της βίζας θα γίνει όταν θα εκπληρωθούν οι σχετικοί όροι», δηλώνει ο Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild και προσθέτει ότι «αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Αναφερόμενος πάντως στις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει μεν ότι η γερμανική κυβέρνηση τοποθετήθηκε από την αρχή με σαφήνεια σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις δασκάλων, δικαστών και δημοσιογράφων και εξακολουθεί να το κάνει, αλλά επισήμανε ότι, παρ’ όλη τη δικαιολογημένη κριτική για τα μέτρα που λαμβάνονται, «πρέπει να αναγνωρίσουμε – και αυτό υποβαθμίζεται στην γερμανική συζήτηση – ότι εκείνοι που επιχείρησαν το πραξικόπημα επιτέθηκαν με μεγάλη αγριότητα εναντίον πολιτών και εναντίον του Κοινοβουλίου».

Κληθείς να σχολιάσει υποθέσεις που θέλουν τη Ρωσία να προσφέρει στην Τουρκία την εναλλακτική μιας στρατιωτικής συμμαχίας εκτός ΝΑΤΟ, ο Σταινμάιερ εκτιμά ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική συμμαχία ασφάλειας για την Τουρκία. «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ και πρέπει να παραμείνει έτσι», τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντινούπολη: Απορρίφθηκαν οι κατηγορίες κατά του CHP για «εκλογική απάτη» – Έρευνα για κατασκοπεία κατά Ιμάμογλου
Η νέα έρευνα περί «κατασκοπείας» στρέφεται και κατά του διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ιμάμογλου το 2019 και το 2024, του Νετζετί Εζκάν, και του διευθυντή του δικτύου Tele1 Μερντάν Γιαναρντάγκ
O ηγέτης του CHP Οζγκιούρ Εζέλ
Κλοπή του αιώνα στο Λούβρο: Πάνω από 150 δείγματα DNA και αποτυπώματα στα χέρια των Αρχών – Αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό των κοσμημάτων
Η εισαγγελέας του Παρισιού, Λορ Μπεκιό είπε ότι οι αναλύσεις των ευρημάτων «απαιτούν χρόνο, ακόμη κι αν έχουν τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα από τα εργαστήρια» - Τις επόμενες μέρες τα πρώτα αποτελέσματα
Η τιάρα της αυτοκράτειρας Ευγενίας