Κόσμος

Γερμανία: Πρώτο και ισχυρότερο κόμμα το ακροδεξιό AfD δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – Καταρρέει η δημοτικότητα του Μερτς

Το 73% των Γερμανών απαντά «όχι» στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένοι από το έργο του καγκελάριου»

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης στην Γερμανία, τα οποία φέρνουν στην πρώτη θέση το ακροδεξιό κόμμα AfD «Εναλλακτική για την Γερμανία» με την δημοτικότητα του Καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς να συρρικνώνεται.

Ειδικότερα, το AfD παραμένει το ισχυρότερο κόμμα στη Γερμανία, βάσει νέας δημοσκόπησης «Trendbarometer» για λογαριασμό των σταθμών RTL/ntv, ενώ τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU, SPD) συγκεντρώνουν συνολικά ποσοστό κάτω του 40%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, η AfD διατηρεί το 26% και την πρώτη θέση, με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να ακολουθεί με 25% και άνοδο μίας μονάδας.

Ακολουθούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 14%, οι Πράσινοι με 12% και η Αριστερά με 11%, όλοι χωρίς μεταβολή του ποσοστού τους.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) βρίσκονται ακόμη στο 3% και η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) σε μη μετρήσιμο ποσοστό, μετά και την αποχώρηση της ιδρύτριας και πρώην αρχηγού του Ζάρα Βάγκενκνεχτ. Οι αναποφάσιστοι και οι απέχοντες φθάνουν το 25%.

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, εν μέσω της αντιπαράθεσης για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, βλέπει και τα προσωπικά ποσοστά αποδοχής του να συρρικνώνονται.

Στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένοι από το έργο του καγκελάριου», το 73% (+1) απαντά «όχι», ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει μόλις το 25%. Ένα 16% δηλώνει ότι τα CDU και CSU «είναι καλύτερα καταρτισμένα προκειμένου να χειριστούν τα προβλήματα της Γερμανίας», ποσοστό που είναι το χαμηλότερο του έτους, ενώ ακολουθεί με 15% η AfD.

«Κανένα κόμμα» απαντά το 51%. Την ίδια ώρα το 16% (+1), αναμένει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας τα επόμενα χρόνια και επιδείνωση προβλέπει το 61% (-2).

Ως το πιο σημαντικό ζήτημα για τη χώρα, το 34% απαντά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 25% την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας, το 23% την κατάσταση του κυβερνητικού συνασπισμού και το 20% την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η στιγμή που λεωφορείο βγαίνει εκτός ελέγχου στο Σάο Πάολο: Ούρλιαζαν οι επιβάτες – 12 τραυματίες
Στο βίντεο από την κάμερα του λεωφορείου, οι πανικόβλητοι επιβάτες φαίνονται να φωνάζουν και να προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι στη διάρκεια της τρομακτικής διαδρομής
«Κούρσα» τρόμου για τους επιβάτες λεωφορείου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας