Κόσμος

Γερμανία: Βίαιος νεοναζί ο δολοφόνος του κυβερνήτη του Κάσελ – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

«Βίαιος εξτρεμιστής» με σχέσεις στην γερμανική νεοναζιστική σκηνή είναι ο 45χρονος που συνελήφθη το Σάββατο από την αστυνομία ως ύποπτος για την δολοφονία στις αρχές Ιουνίου του Βάλτερ Λύμπκε, επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης του Κάσελ, στη Έσση και στελέχους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους ασφαλείας που επικαλείται το περιοδικό «Der Spiegel», ο Στέφαν Ε., ο οποίος συνελήφθη έπειτα από ταυτοποίηση γενετικού υλικού, φέρεται να σχετίζεται με την ακροδεξιά ομάδα «Combat 18», η οποία εξακολουθεί να υμνεί τον Αδόλφο Χίτλερ.

Το «18» στην ονομασία της προέρχεται μάλιστα από τους αριθμούς 1 και 8, στους οποίους αντιστοιχούν τα αρχικά του ονόματος του ηγέτη του Γ’ Ράιχ. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Die Zeit», αν και είναι άγνωστο πόσο στενή είναι η σχέση του συλληφθέντος με την οργάνωση, το 1993 είχε συλληφθεί και πάλι, για απόπειρα βομβιστικής ενέργειας σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, ενώ και πριν από δέκα χρόνια είχε συλληφθεί στο Ντόρτμουντ, σε επίθεση 400 ακροδεξιών εναντίον μελών εργατικού συνδικάτου σε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης της δολοφονίας του Λύμπεκ είναι το γεγονός ότι ο φάκελος έχει πλέον διαβιβαστεί από την τοπική Εισαγγελία στην Γενική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, η οποία ασχολείται κυρίως με υποθέσεις στις οποίες υπάρχει υποψία τρομοκρατίας ή άλλου πολιτικού κινήτρου. Ο Λύμπκε υπήρξε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μεταναστών και γενικότερα των μειονοτήτων και είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές από ακροδεξιούς κύκλους, οι οποίοι μάλιστα πανηγύριζαν για τον θάνατό του μέσω των ιστοσελίδων τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πενήντα νεκροί στην πόλη της Γάζας από ισραηλινές επιθέσεις: Εντολή εκκένωσης από τους IDF – «Θα χρησιμοποιήσουμε βία»
Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν λάβει οδηγίες να εγκαταλείψουν τη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας πριν τεθεί υπό ισραηλινό έλεγχο
Ένα αγόρι τρέχει καθώς καπνός αναδύεται από μία εγκαταλελειμμένη πολυκατοικία, που στέγαζε εκτοπισμένους Παλαιστινίους, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στην πόλη της Γάζας
1
Ελλάδα, ΗΠΑ και 41 ακόμη χώρες καταδικάζουν τα ρωσικά drones στον εναέριο χώρο της Πολωνίας – «Βαθιά ανησυχία για τις 19 παραβιάσεις»
Η Πολωνία τόνισε ότι «οι απερίσκεπτες ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποσταθεροποιητική κλιμάκωση που φέρνει την περιοχή πιο κοντά στη σύγκρουση από κάθε άλλη φορά»
Στρατιώτες περπατούν δίπλα σε ένα σημείο όπου η στέγη ενός σπιτιού καταστράφηκε, μετά την παραβίαση του πολωνικού εναερίου χώρου από ρωσικά drones κατά τη διάρκεια επίθεσης στην Ουκρανία, μερικά από τα οποία καταρρίφθηκαν από την Πολωνία με την υποστήριξη των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ 2