Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Η Germanwings πληρώνει 50.000 ανά επιβάτη, ανεξαρτήτως των αποζημιώσεων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Germanwings, ανακοίνωσε πως θα προσφέρει στους συγγενείς των θυμάτων του μοιραίου Airbus 320 “έως και 50.000 ευρώ ανά επιβάτη”, ανεξάρτητα από τις αποζημιώσεις που αναμένεται να δοθούν.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο και τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα ζητηθεί να επιστραφεί.

Το ρεπορτάζ αυτό είχε καλύψει αρχικά η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Όπως δήλωσε ο Χόλγκερ Χοπερντίτσελ, δικηγόρος με εξειδίκευση στις αεροπορικές μεταφορές, τον οποίο επικαλέστηκε η Tagesspiegel, η Lufthansa (της οποίας η Germanwings είναι θυγατρική) ενδέχεται να καταβάλει αρκετές δεκάδες ως αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανά θύμα ως αποζημίωση, όταν οι συγγενείς των επιβατών αποφασίσουν να αξιώσουν αποζημιώσεις.

Η ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών σε περίπτωση δυστυχήματος καθορίζεται με βάση τη Σύμβαση του Μόντρεαλ για την Ευθύνη των Αερομεταφορέων (1999), η οποία προβλέπει ένα όριο 143.000 ευρώ ανά θύμα.

Παράλληλα όμως, αυτό το όριο γείνεται να ξεπεραστεί και πρακτικά οι αεροπορικές εταιρείες “σπανίως το επικαλούνται”, όπως ανέφερε ένας νομικός σύμβουλος μιας επιχείρησης του κλάδου, που ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πάντως, σύμφωνα με ειδικούς του τομέα των ασφαλειών που επίσης προσέγγισε το Γαλλικό Πρακτορείο, ακόμη κι ένα το δυστύχημα προκλήθηκε εσκεμμένα από τον συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, αυτό δεν αλλάζει τίποτε σε ό, τι αφορά την ευθύνη της επιχείρησης και τις αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες απώλειες.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα δημοσιεύματα, που ανέφερεαν πως ενδεχομένως η Germanwings θα “πατούσε” στο ενδεχόμενο αυτοκτονίας, ούτως ώστε να αποφύγει να δαπανήσει υπέρογκα ποσά σε αποζημιώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε