Κόσμος

Γλυπτά του Παρθενώνα: Διαμαρτυρία στο Βρετανικό Μουσείο υπέρ της επιστροφής τους από Έλληνες και Βρετανούς

Συγκέντρωση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα πραγματοποίησαν χθες Σάββατο (18.6.2022) Έλληνες και Βρετανοί στην αίθουσα που τα φιλοξενεί στο Βρετανικό Μουσείο.

Οι συμμετέχοντες της συγκέντρωσης κρατούσαν πανό το οποίο ζητά την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα με αυτά που βρίσκονται στην Αθήνα και να μην βρίσκονται – πλέον – στο Βρετανικό Μουσείο.

Όπως αναφέρει η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η πρωτοβουλία ανήκε στη βρετανική Επιτροπή Επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με αφορμή την συμπλήρωση 13 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και η εκδήλωση στο Βρετανικό Μουσείο πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή ομάδων Ελλήνων του Λονδίνου.

Μάλιστα, συμμετείχε συμβολικά και η διάσημη Βρετανοελληνίδα συγγραφέας και μέλος της βρετανικής Επιτροπής, Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία έσβησε τα κεράκια σε μια τούρτα γενεθλίων του Μουσείου Ακρόπολης, την ώρα που πολλές δεκάδες παριστάμενοι ύψωσαν πανό και ελληνικές σημαίες.

«Επί 13 χρόνια το Μουσείο στην Αθήνα περιμένει τα Γλυπτά, τα οποία βρίσκονται εδώ παράνομα… εκλάπησαν από τον Έλγιν. Η μέρα εκείνη θα έρθει, είμαι πολύ σίγουρη» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η κ. Χίσλοπ.

Η καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου και επίσης μέλος της βρετανικής Επιτροπής Ήντιθ Χολ είπε πως «η επανένωση είναι αυτό που θέλει και αξίζει η Ελλάδα», καθώς και ότι μια τέτοια κίνηση από τη Βρετανία θα αναδείκνυε τη μεγαλοψυχία της χώρας ενώ πρόσθεσε ότι «θα ήταν μια συνθήκη με όλους κερδισμένους».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν καλεί τους κατοίκους του Ισραήλ να εκκενώσουν – Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ισραηλινών αεροπορικών βάσεων
«Τιμωρητικές επιχειρήσεις θα διεξαχθούν σύντομα» λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν
Επίθεση πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ, στη Χάιφα 5
Έκτακτη σύσκεψη Τραμπ με την Ομάδα Εθνικής Ασφαλείας – Το αίτημα του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ για αμυντική στήριξη
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, o Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να εμπλακεί τις επόμενες ημέρες στον πόλεμο κατά του Ιράν
Τραμπ - Νετανιάχου 29
Ισραήλ: «Θα τελειώσουμε με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε μια με δύο εβδομάδες» λένε οι IDF
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι περίπου το 40% των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, ή περίπου 200, έχουν καταστραφεί ή εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής εν μέσω της επιχείρησης
Ένα αναχαιτιστικό σκάφος πετάει στον ουρανό καθώς πύραυλοι από το Ιράν εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, όπως φαίνεται από το Τελ Αβίβ 4