Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Grenfell Tower: 71 νεκροί στη φονική πυρκαγιά – Γέννησε πρόωρα και έχασε το μωρό της

Grenfell Tower

Ο τελικός απολογισμός των θυμάτων από την πυρκαγιά στο Grenfell Tower του Λονδίνου τον Ιούνιο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και ανέρχεται σε 71.

Προηγούμενος απολογισμός της αστυνομίας έκανε λόγο για 80 νεκρούς. H πυρκαγιά οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το 24ώροφο κτίριο κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο στη διάρκεια της νύχτας. Οι αρχές εκτιμούν ότι όλες οι σοροί των θυμάτων έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια και έχουν αναγνωριστεί.

Ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω επειδή κάποιοι άνθρωποι είχαν χαρακτηριστεί πολλές φορές ως αγνοούμενοι. Άλλοι πάλι ένοικοι του κτιρίου  δεν είχαν διανυκτερεύσει εκεί τη μοιραία βραδιά. Υπήρχαν και εκείνοι που είχαν ψευδώς δηλωθεί ως νεκροί από απατεώνες για την αποζημίωση.

Ο τελικός απολογισμός περιλαμβάνει 70 ενήλικες και παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά. Και ένα νεογέννητο που γεννήθηκε πρόωρα όταν η ετοιμόγεννη μητέρα του κατάφερε να διαφύγει από τον 21ο όροφο. Υπέστη όμως σοβαρή δηλητηρίαση από την εισπνοή καπνού. Η μητέρα τελικά επέζησε.

“Ομάδες εμπειρογνωμόνων που εργάστηκαν στο Grenfell Tower και η ιατροδικαστική υπηρεσία ξεπέρασαν κάθε επιστημονικά δυνατό όριο για να αναγνωριστούν οι σοροί. Γνωρίζω ότι το κάθε μέλος της ομάδας έκανε ό,τι μπορούσε για να καταστεί εφικτό. Το έκαναν αυτό για τον καθένα που έχασε τη ζωή του, την οικογένεια και τους αγαπημένους του. Και για όλους εκείνους για τους οποίους το Grenfell Tower ήταν σπίτι”. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Στούαρτ Κάντι.

Ποινική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Grenfell Tower

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ποινική έρευνα για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες εις βάρος προσώπων ή οργανισμών, ενώ μια ξεχωριστή έρευνα στοχεύει να ρίξει φως σε πιθανές παρατυπίες ή σφάλματα στην κατασκευή ή συντήρηση του κτιρίου.

Αστυνομικοί με την βοήθεια ανθρωπολόγων, αρχαιολόγων και ειδικών στην αναγνώριση πτωμάτων μέσω της οδοντοστοιχίας, ερεύνησαν ένα προς ένα όλα τα διαμερίσματα του κάθε ορόφου καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους.

Ταυτόχρονα διεξήχθη μια ογκωδέστατη έρευνα για να διαπιστωθεί ποιός βρισκόταν στο κτίριο την μοιραία βραδιά και ποιός θεωρείτο αγνοούμενος ή νεκρός. Ένας άνθρωπος αναφέρθηκε ως αγνοούμενος 46 διαφορετικές φορές, ενώ κάποιοι αναφέρονταν με διαφορετικά ονόματα και ως εκ τούτου χρειάστηκε να ερευνηθεί ακόμη και η παραμικρή διαφορά στην ορθογραφία των ονομάτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις