Κόσμος

Γροιλανδία καλεί Τραμπ: «Έτοιμος» για συνομιλίες με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός

Η Γροιλανδία έχει 57.000 κατοίκους και μέχρι το 1953 ήταν αποικία της Δανίας - Σήμερα είναι αυτοδιοικούμενο έδαφος, ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτική βάση

Έτοιμος να μιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πει πως θέλει να θέσει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ το νησί δήλωσε την Παρασκευή (10.01.2025) ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε έστειλε μήνυμα και προς τον Ντόναλντ Τραμπ να γίνονται σεβαστές οι φιλοδοξίες ανεξαρτητοποίησης της πατρίδας του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι «απόλυτη αναγκαιότητα» να τεθεί η Γροιλανδία, αυτό το ημιαυτόνομο έδαφος της Δανίας, υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να προσφύγει σε στρατιωτικά ή οικονομικά μέσα, όπως να επιβάλει δασμούς στη Δανία, για να πετύχει τον στόχο του.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κοπεγχάγη, ο Έγκεντε ρωτήθηκε αν είχε κάποια επικοινωνία με τον Τραμπ και απάντησε: «Όχι, αλλά είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε».

Mads Claus Rasmussen
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέριξεν, που ήταν παρούσα στη συνέντευξη Τύπου, είπε στις 9 Ιανουαρίου ότι ζήτησε να συναντηθεί με τον Τραμπ, αλλά δεν αναμένει να συμβεί αυτό πριν από την ορκωμοσία του.

Η «πολύφερνη νύφη» Γροιλανδία 

Η Γροιλανδία έχει 57.000 κατοίκους και μέχρι το 1953 ήταν αποικία της Δανίας. Σήμερα είναι αυτοδιοικούμενο έδαφος και το 2009 εξασφάλισε το δικαίωμα να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της με δημοψήφισμα. Οι ΗΠΑ διατηρούν μια στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Ο Έγκεντε αναφέρθηκε στη επιδίωξη της ανεξαρτησίας, λέγοντας: «Επιθυμούμε την ανεξαρτησία, έχουμε την επιθυμία να είμαστε κύριοι του σπιτιού μας (…) Αυτό είναι κάτι που όλοι θα έπρεπε να το σέβονται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κόβουμε τους δεσμούς, τη συνεργασία και τις σχέσεις μας με τη Δανία».

Το κίνημα της ανεξαρτησίας έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και ο Έγκεντε αναφέρθηκε σε αυτό σε ομιλία του την Πρωτοχρονιά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο - «Υπάρχει μια παράνομη κατοχή εδώ και 50 χρόνια» απαντάει ο Χριστοδουλίδης
«Εμείς που επιθυμούμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, πρέπει να εργαζόμαστε συνεχώς, να έχουμε ξεκάθαρο πλάνο»
Κυπριακό: Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο – «Υπάρχει μια παράνομη κατοχή εδώ και 50 χρόνια» απαντάει ο Χριστοδουλίδης 12
Η Χαμάς δημοσίευσε νέο βίντεο με Ισραηλινό όμηρο: Γεμάτος αίματα εκλιπαρεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι
Στο βίντεο των 4 λεπτών, απεικονίζεται ο 36χρονος όμηρος Μαξίμ Χερκίν να είναι ξαπλωμένος και να αναφέρει πως τραυματίστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό
Maxim Herkin 1
Ερντογάν για Κυπριακό: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ δυο κρατών και όχι κοινοτήτων
«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν 1
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι