Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η Apple σκέφτεται να αποχωρήσει από την Κίνα για να «σώσει τα Χριστούγεννα»

Η Apple σκέφτεται να αποχωρήσει από την Κίνα για να «σώσει τα Χριστούγεννα»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Apple σχεδιάζει να πάρει μεγάλο μέρος της παραγωγής της από την Κίνα και να το μεταφέρει στο Βιετνάμ και στην Ινδία, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα και των συνεχιζόμενων εντάσεων κατά της πολιτικής της «μηδενικής COVID» που καθυστερούν την παραγωγή των iPhones, iPads και άλλων προϊόντων της εταιρείας.

Σύμφωνα με τη DailyMail, που επικαλείται όσα είπε μια πηγή της εταιρείας στη Wall Street Journal, η Apple επιταχύνει τα σχέδιά της να εγκαταλείψει την Τσεντσόου (Zhengzhou) της Κίνας – την «πόλη του iPhone» – εδώ και λίγες εβδομάδες.

Οι διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής της «μηδενικής COVID» αλλά και για τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν ξεσπάσει στην πόλη, οδηγούν την Apple στην… καταστροφή, αφού καθυστερεί να παράγει και να παραδώσει προϊόντα εν μέσω της πιο πολυσύχναστης περιόδου της χρονιάς.

Σημειώνεται ότι η Apple απασχολεί έως και 300.000 εργαζομένους στην Τσεντσόου, με την «πόλη του iPhone» να παράγει μέχρι και το 85% των smartphones της Apple. Αλλά, λόγω των διαμαρτυριών, οι καταναλωτές έχουν φτάσει σε σημείο να περιμένουν μέχρι και 15 μήνες για να παραλάβουν τα προϊόντα τους, με τη Wall Street Journal να τονίζει ότι οι εκτιμώμενες ημερομηνίες παράδοσης πλέον είναι μετά τα Χριστούγεννα.

Επιπλέον, η Apple έχει παράγει περίπου 10 εκατομμύρια λιγότερα προϊόντα το τελευταίο τρίμηνο του 2022, με το iPhone Pro και το Pro Max να πλήττονται περισσότερο. Γι’ αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, σκέφτεται να «σώσει τα Χριστούγεννα» και να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στις γειτονικές χώρες του Βιετνάμ και της Ινδίας.

Ωστόσο, αυτές οι χώρες μπορεί να παρουσιάσουν περαιτέρω προβλήματα στην Apple, αφού δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό εργατικών χεριών και προμηθευτών για να κατασκευάσουν τα προϊόντα της Apple στον ίδιο όγκο και ρυθμό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις