Κόσμος

Η Google Maps μετονομάζει τον Κόλπο του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής για τους χρήστες των ΗΠΑ

Η Google διευκρίνισε ότι οι χρήστες εκτός ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βλέπουν και τις δύο ονομασίες, την αρχική και τη νέα

Τον Κόλπο του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής και το Ντενάλι σε Όρος ΜακΚίνλεϊ, για χρήστες της υπηρεσίας εντός ΗΠΑ, μετονομάζει η Google Maps, όπως επιθυμούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά τα προεδρικά διατάγματα που υπέγραψε με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ντόναλντ Τραμπ, οι Χάρτες της Google (Google Maps) αλλάζουν τα τοπωνύμια για χρήστες της υπηρεσίας αυτής που βρίσκονται στις ΗΠΑ, με τον Κόλπο του Μεξικού να μετονομάζεται σε Κόλπο της Αμερικής και το Ντενάλι, η υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αμερικής, σε Όρος ΜακΚίνλεϊ.

«Πάγια πρακτική μας είναι να προβαίνουμε σε αλλαγές τοπωνυμιών μετά από ενημέρωση από επίσημες κυβερνητικές πηγές», δήλωσε τη Δευτέρα (27.01.2025) ένας εκπρόσωπος της Google.

Ο τεχνολογικός κολοσσός τόνισε ότι οι αλλαγές των συγκεκριμένων τοπωνυμιών ευθυγραμμίζονται με τα γεωγραφικά στοιχεία όπως αυτά καταγράφονται στην αμερικανική γεωγραφική υπηρεσία, Σύστημα Πληροφοριών Γεωγραφικών Τοπωνυμίων (GNIS).

Η Google διευκρίνισε ότι οι χρήστες εκτός ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βλέπουν και τις δύο ονομασίες, την αρχική και τη νέα, στις δύο τοποθεσίες, όπως συμβαίνει στα διαφιλονικούμενα μέρη.

Η ονομασία Κόλπος της Αμερικής χρησιμοποιήθηκε γρήγορα από την ακτοφυλακή των ΗΠΑ σε δελτίο Τύπου της και από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, του οποίου η πολιτεία «βρέχεται» από τον Κόλπο αυτόν.

Σε απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ αστειεύτηκε προτείνοντας η Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να μετονομαστεί σε «Μεξικάνικη Αμερική» (Mexican America), μια ιστορική ονομασία που χρησιμοποιείται σε έναν από τους πρώτους χάρτες της περιοχής.

REUTERS
REUTERS/Jonathan Ernst

Η νέα ονομασία εγείρει διπλωματικές ανησυχίες εκ μέρους του Μεξικού και άλλων χωρών. Αλλά και στην Αλάσκα, η αλλαγή της ονομασίας της υψηλότερης κορυφής της Βόρειας Αμερικής προκαλεί τις επικρίσεις ομάδων ιθαγενών που ζητούν να διατηρηθεί η ονομασία Ντενάλι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ερντογάν κατά Νετανιάχου: «Είναι ιδεολογικά συγγενής του Χίτλερ» – «Θα πάρουμε το Τελ Αβίβ σε 72 ώρες» λένε τουρκικά μέσα
«Αυταπάτη του Νετανιάχου πως η Ιερουσαλήμ είναι δική του! Ο Νετανιάχου είναι ηγέτης γενοκτονικού δικτύου», δήλωσε με τη σειρά του Ομέρ Τσελίκ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ΦΩΤΟ Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
15
Οι πρώτες εικόνες από την επίθεση του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας - Πάνοπλοι στρατιώτες και άρματα μάχης στα συντρίμμια βομβαρδισμένων κτιρίων
Σύμφωνα με τις IDF, η Πολεμική Αεροπορία και το Πυροβολικό του Ισραήλ έχει βομβαρδίσει «περισσότερους από 150 τρομοκρατικούς στόχους» σε όλη την πόλη της Γάζας τα τελευταία 24ωρα
Ισραηλινοί στρατιώτες στην πόλη της Γάζας
65